Aktuális

A Notre-Dame sosem lesz múlt idő

Gudricza Szabolcs

Létrehozva: 2019.05.12.

Na, és megnézitek majd a Notre-Dame-ot? – kaptam meg a kérdést mindenkitől, miután elmondtam, hogy hamarosan Párizsba utazom. A kérdésre természetesen igen volt a válasz, bár arról sejtésem sem volt, hogy pontosan mit fogok látni majd a gótikus székesegyházból.

A Notre-Dame oldalában húzódó rendőrkordonból és az épület mellett toronyként álló darukból még az is láthatja, hogy valami nincs rendben a székesegyházzal, aki az elmúlt heteket egy barlangban töltötte. Április 15-én az elmúlt évek egyik legszörnyűbb tüze lobbant fel a világhírű párizsi székesegyház tetőzete alatt, és a körülbelül 15 órán át tartó lángolás nemcsak ikonikus tornyát pusztította el teljesen, hanem a faszerkezetű fémtetőzetének is csak nagyjából a harmada maradt meg.

Jönnek a „katasztrófaturisták”

Az épület oldalánál lévő kordon előtt álló turistákat ez nem 
feltétlen zavarja, ahogy az sem, hogy a Notre-Dame-ot ennél közelebbről nem igazán láthatják: bőszen készülnek a szelfik és az egyéb fotók, s továbbra is mindenki akar egy szeletet emlékbe a „Mi Asszonyunkból”.

Gépfegyveresek védik

A környéket pár száz méteres körben lezárták, és csak az léphet a kordonon belülre, aki papírokkal tudja bizonyítani, hogy éppen ott van dolga vagy ott él. A gépfegyveres rendőrök még akkor is mogorván kérdezgetik, mit szeretnénk, amikor az egyik, közvetlenül a kordon előtt lévő kávézóban kívánunk megpihenni. A lezárt kordonok mögött öltönyös urak és kosztümös hölgyek kezükben tabletekkel és jegyzetfüzetekkel mutogatnak az épületre, tehát már zajlik a tervezés, miként is kaphatja majd vissza dicsfényét az egyik legnagyobb francia turistalátványosság.

– A Notre-Dame hűen bizonyítja, hogy az Isten hatalmas. Szerintem éppen ezért nem fából kellene újjáépíteni a tetőt, mert már így is túlságosan kihasználjuk a világ erdőkészleteit. Itt az idő a változásra! – vélekedett egy mellettünk álló angol környezetvédő, ám a franciák más véleményen vannak.

Nem akarnak modernt

Egy közvélemény-kutatás szerint ugyanis a nép több mint kétharmada az eredeti tornyot szeretné viszontlátni, és nem valami modern, üvegből vagy betonból készülő, új építményt.

Sokat gondolkodtam arról, mit is jelenthet a franciáknak és a világnak a Notre-Dame, aminek felújítására a helyiek évek óta nem tudtak elég pénzt összekalapozni, és amit végül amerikai tőkéből kezdtek el renoválni. A hatalmas katedrális árnyékában értettem meg, hogy a Notre-Dame, történjék bármi is, örökkévaló és túlmutat a hősök, művészek vagy királyok tettein, életművén. Egy szajnai hajókirándulás során láthattuk igazán közelről, hogy a tűzvész mekkora pusztítást végzett, és az épületet több helyen még mindig vastag korom borítja.

Az épületnek ereje van

És még így, megsebesülve is van a Notre-Dame-ban valami túlvilági, és a katedrális úgy áll az Île de la Cité nevű apró szigeten, mint kapitány a hajója élén. A kapitány most kapott néhány sebet, de korábban kapott már nagyobbat is a történelemtől, és eddig mindig képes volt felépülni. Ezúttal éppen a szívébe kapta a szúrást, de a párizsi emberek döntő többsége nem gyászol, hanem inkább a jövő felé tekint, és még azok is felajánlanak néhány eurót a felújításra, akik nem feltétlenül engedhetnék meg maguknak. Ahogy a neves brit filozófus, Roger Scruton írta a Le Figaro hasábjain: „A Notre-Dame itt van, és örökre itt marad. Egy kapocs Párizs, a város és Párizs, a szimbólum között”. De azért jó lenne, ha még ebben az életben megismerhetném a Notre-Dame azon titkait is, amik kizárólag a falain belül tudhatók meg

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27740_resized.jpg?avcount=1714827909
origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27741_resized.jpg?avcount=1714827909
origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185820_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 4.: az Oroszlán célhoz ér, a Halak csak saját magára hallgasson

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27742_resized.jpg?avcount=1714827909
magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lebuktak: nem akárkivel melegedett össze a TV2 műsorvezetője

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/PVz1mGW-RohfDmU2auOkmfIIXeVprES6fmSystlilgU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmNWRmNWEzNjI3NTQ5ZWJhMmY2YWE2OWIxNzk2MGY0.jpg
Akaraterő

Rácáfolt az orvosokra a nagyon ritka betegséggel küzdő 6 éves Kiara

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tűz

Elzárkózásra szólították fel egy magyar település lakóit, nagy baj történt