Aktuális

Játékos jógaórával kapcsolja ki a gyerekeket Ildikó

B. Bredák Alexandra

Létrehozva: 2019.04.28.

<p>Üljünk fel egy képzeletbeli varázsszőnyegre, és utazzunk el Jógaországba. Éppen oda, ahová a tatai bölcsisek, ovisok, kisiskolások is elkalandoztak Németh Ildikó jóga­oktatóval. A visszatérés után a relaxált állapot garantált. Hogy honnan tudjuk? Kipróbáltuk.</p>

A csütörtökön délután fél ötkor kezdődő gyermekjógára ugyan a felnőtteknek szigorúan tilos a belépés, a Bors újságírójával és fotósával ezúttal kivételt tettek. Ildikó azt mondja, felnőttek maximum akkor vehetnek részt a foglalkozáson, ha beszállnak. Nincs is azzal semmi gond, hogy ez a negyvenöt perc a gyerekekről szól. Kicsikről és kicsit nagyobbakról. 

Feldomborodnak, mint a kiscicák

A hároméves Petra profikat megszégyenítő módon tudja egyenesbe hozni az aranyszálát, vagyis a gerincoszlopát török­ülésben. Sötétkék fehér pöttyös pörgős szoknyája alól kikandikál apró lábfeje, amivel tökéletesen végzi a pipálást. Ő a legkisebb a csoportban, kisiskolás nővérét kísérte el. A mellettük ülő Gréti az egyik legprofibb. Szemüveges, így nincs könnyű dolga, amikor az összedörzsölt tenyeret a csukott szem elé kell helyezni Ildi néni javaslatára a jógaóra elején. De a hét és fél éves kislány rutinos, benyúl a lila szemüveg alá, úgy melegíti fel a szemét a tenyerével. 

– Nagyon szeretem a jógát, oviskorom óta járok. A legjobban azt szeretem, amikor úgy kell feldomborodnunk az óra elején, mint ahogy a kiscicák szoktak – avat be minket Gréti. 

Ízeket mozogtak el a kicsik

Nem csak a lányok gömbölyödnek cicusokká. Boti és Levi sem kezdő, ők is számtalanszor jártak már Jógaországban. Levi három­éves kishúgával szokott jógázni, a kicsi azonban megilletődött fotós kollégánktól, ezért úgy döntött, magára hagyja bátyját, és inkább anyukája ölében várja meg, míg Boti végez. 

– Nagyon sok előnyét látom annak, hogy jógára járnak a gyerekek. Kicsit lecsendesednek és a testtartásukon is javít – meséli az édesanya, aki azt azért még hozzáteszi, alapvetően Ildikó személyisége volt, ami először megfogta, nagyon szeretik a gyerekek.

Ildinek három kisfia van. Őket is szokta hozni az órára, de most nem jöttek, jéghokiedzésen vannak. – Amikor az első gyerme­kemet vártam, jártam kismamajógára. Elvégeztem egy oktatói tanfolyamot, majd jött a baba– mama, végül pedig a gyermekjóga. A Jóga Móka módszerét Csíki Marianntól tanultam, aki a Gyermekeink Mozgásáért Egyesület alapítója – meséli még az óra elején, elővéve táskájából Csocsót, egy mini csontvázat és néhány kártyát, amin ételek szerepelnek. A jógaszőnyegekből kört formál, középre pedig kartonpapírból kivágott szájat és nyelvet helyez. – Minden óra tematikus. Ma

az ízekről tanulunk. Mozgás közben sokat beszélgetünk és játszunk. Sokszor a gyerekek észre sem veszik, hogy olyan mozdulatokat csinálnak, amivel a finommotorikus mozgásokat gyakorolják – teszi hozzá. 

Kicsi a rakás, kicsit másként

Az óra első felében kerülnek elő a kártyák. Az elsőn egy perec rajzolódik ki. A gyerekek pikk-pakk megfejtik, hogy annak sós az íze, Ildi néni pedig el­helyezi a kartonnyelv azon területére, ahol a sósat érezzük, majd hirtelen minden kicsi pereccé változik egy speciális jógatechnikával. Miután megtanulták az összes ízt, meditálnak kicsit. Villany lekapcs, szem becsuk, és egy virágos rétre utaztatja a gyerekeket, csodálatosan megnyugtató énekhangjával. Né­hány perc múlva pedig már folytatódhat az ugrabugra. 

– Előfordul, hogy óra közben változtatok azon, amit elterveztem. Ha látom, hogy éppen túlmozgásosak, akkor nem erőltetek olyan gyakorlatot, amiben egy helyben kell ülni – fejti ki az oktató. Levi aktivitását most azzal oldja, hogy szendvicset csinál belőle. Levi az alsó szelet kenyér, és eldöntheti, hogy mit kér magára. A kisfiú szalámit, brokkolit és sajtot rendelt. A szalámi Gréti, a brokkoli Petra, a sajt pedig Boti. Végül a tetejére kerül még egy kenyér, Nóri személyében. Voilá! Kész is a finom szendvics, kicsi a rakás játék formájában. 

– Nem véletlen, hogy egy só­szobában vagyunk a tatai Kristály Imperial Medical részlegén. Nagyon jó hatással van a gyerekek egészségére. Kitisztítja a légutakat, náthás, megfázós időben is nagyon hasznos – mondja Ildikó. 

Mindenkinek van egy jó híre

Az utolsó öt percben körbejár a gyerekeknél Csocsó, a csontváz. Mindenki megoszthat vele egy jó és egy rossz hírt. Legtöbbjüknek szerencsére rossz nem jut az eszébe, így Csocsó csak jó híreket kap. Mint például, hogy Nóri fürdőzni volt édesapjával délelőtt, vagy Gréti ha­ma­ro­san a Bala­tonhoz utazik. Amikor letelik a negyvenöt perc, minden gyerek feltöltődve rohan anyához, nagymamához, hogy elmesélje, mi történt vele Jógaországban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185710_auto_resized.jpg
origo.hu

Lenyűgöző fotókon látható, hogy az atomok kvantumhullámokká alakulnak – éppen ahogy Schrödinger előrejelezte

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kővé dermedt a násznép attól, amit a menyasszony az utolsó pillanatban csinált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182992_auto_resized.jpg
vg.hu

Durva csapás lenne a nyugati cégeknek, ha Oroszország visszavágna a vagyonelkobzásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150934_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185738_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27751_resized.jpg?avcount=1714839612
origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27744_resized.jpg?avcount=1714839612
mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184139_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Dmd7uyQ05qP8wNB7LdBTI4IL4mPSo0QLO29nhWUU7lo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljMWZkZGU5ZDc3MzQ3NmZhM2Q1MzhiMWNhYjJlOTY3.jpg
Borzalom

Rémálmok gyötrik a csepeli édesanyát, mióta gyermeke kizuhant az ötödik emeletről