Aktuális

Hasmenés és láz is utalhat fogzásra

Bors

Létrehozva: 2019.02.20.

A fogzás szerteágazó tüneteket produkálhat. De honnan tudhatjuk, hogy ez okozza például a légúti tüneteket? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész segít eligazodni ebben a kérdésben.

Forrás: iStock

Fájdalmasan érkeznek

A fogak áttörésének időszakában az íny fájdalmassá válik, pirosas, gyulladt. A gyerekek az ilyenkor jelentkező fájdalomra különbözőképpen reagálnak, ám legtöbben nyűgösek, rosszabbul alszanak, az ételt is gyakran elutasítják. Egy-egy fog áttörése átlagosan nyolc napig tart, az első rendszerint hat hónapos kor környékén zajlik le. 

Orrfolyással járhat

Egyes vélekedések szerint nem maga a fog áttörése, hanem az ezzel járó stressz az, ami legyengíti a gyerek immunrendszerét, ezáltal a fogzás időszakában a fogékonyabbá válik a különböző fertőzésekre. A fogak áttörésekor jelentkező orrfolyás, és az ebben az időszakban fellépő hasmenés, pe­lenkakiütés és láz tehát valójában lehet ennek egy tünete.

Ahogyan a fokozott nyáltermelés, a kisbaba arca körüli bőr kiszáradása, valamint kivörösödése is. 

Betegségeket kapnak el

Az ínyfájdalom csillapítására ebben az időszakban a kicsik az e célra kifejlesztett rágókák mellett gyakorlatilag mindent a szájukba vesznek. A tárgyakról kosz és kórokozók kerülhetnek a szervezetükbe, ami hozzájárulhat az említett tünetek megjelenéséhez.

Komoly probléma is lehet

Sem az orrfolyás, sem pedig a láz nem a fogzás törvényszerű velejárója, ellenben jelezhet komoly betegségeket is, mint például a fülgyulladás vagy a húgyúti fertőzések. Ha a fogzásra fogjuk, csak a diagnózist és a szakszerű kezelést késleltetjük. 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Csecsemő- és kisgyermekkori orrfolyás esetén javasolt orvoshoz fordulni, különösen, ha hosszabb ideig, például több napig tart és/vagy magas láz is társul a tünet – figyelmeztet dr. Holpert Valéria.

* * *

Szeretne nyerni? A Borsnál óriási nyeremények várják! Vegye a Borsot, és nyerje meg a Seat Aronát! További részletekért kattintson ide!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek