Aktuális

TOP 7 rejtélyes, múlt nélküli ember

Bors

Létrehozva: 2019.01.27.

Ki gondolná, hogy léteznek olyanok, akiknek szó szerint semmit sem tudni a múltjáról. Egyszer csak belecsöppentek mások életébe, de hogy honnan jöttek, az mindenki számára rejtély maradt örökre.

7. Aranyváry Emília

Az első magyar valamikor az 1830-as évek környékén születhetett, és valószínűleg a neve sem ez volt eredetileg.

A pesti Német Színház francia balettmesterétől tanult táncolni, első fellépése a Nemzeti Színházban volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején. A nő később elhagyta Magyarországot, Párizsban lett prímabalerina. 1870-ben nyomtalanul eltűnt. Egyetlen kép maradt fenn róla.

6. Monsieur Chouchani

A pedagógus története azért érdekes, mert mentorai között volt egy Nobel-díjas író Elie Wiesel is.

Ő úgy számolt be róla, hogy „piszkos, szőrös” férfi volt, aki hasonlított egy bohócra. Egyik tanítványa szerint egyenesen visszataszító volt a külseje. Ennek ellenére mindenkire nagy hatással volt, csak azt nem tudta senki, hogy pontosan ki is volt. 1968-ban halt meg, a sírja Uruguay-ban van. Wiesel fizette ki a temetését.

5. Ember a lyukból

A férfit, aki talán még ma is él, először 1996-ban látták az Amazonas esőerdőinek egyikében, Brazíliában.

Azért kapta a fenti becenevet, mert minden – szalmából, nádból és levelekből készült – otthonában ásott magának egy kétméteres lyukat, amit vagy csapdaként, vagy búvóhelyként használt. 2007-ben a brazil hatóságok megtiltották, hogy bárki a közelébe menjen, kordonnal vették körbe a területét, mert általában nyílzáporral fogadta a kíváncsiskodókat. 2014-ben látták utoljára.

4. Kaspar Hauser

Parasztruhában találtak rá 1828-ban a mai Nürnberg területén egy kétségbeesett, magányos tinédzser fiúra.

Volt nála egy levél, amit édesanyja írt. Ebből derült ki, hogy 1812-ben született, apja lovas katonaként halt meg. Egy tanító, Georg Daumer befogadta, írni, olvasni és rajzolni tanította. Úgy tudni, megszúrta magát egy késsel, abba halt bele. Életéről film is készült.

3. A Zöld bakancsos

A Mount Everest egyik legbizarrabb története az övé. Rikító zöld bakancs volt azon a férfin, aki az Everest egyik mészkőbarlangjához közel zuhant le és fagyott halálra.

A hegyen már több mint 200-an meghaltak, de ez a szám eggyel kevesebb lehetne, ha nem tévesztenek össze egy haldokló, szintén zöld bakancsos férfit az évek óta ott heverő holttesttel. 2006-ban több tucat mászó hitte azt, hogy a Zöld bakancsost látják, miközben David Sharp haláltusájának voltak a szemtanúi. 

2. John Doe 24

1945-ben egy süketnéma kamasz fiú bukkant fel az Illinois állambeli Jacksonville-ben.

A családja nem lett meg, így egy pszichiátrián helyezték el, és mivel ő volt a 24. név nélküli beteg, John Doe No. 24-nek nevezték el. Később – vélhetően a súlyos cukorbetegsége miatt – megvakult. 30 évet töltött különböző pszichiátriákon, végül szanatóriumba került. Szívrohamban halt meg 1993-ban. Mary Chapin Carpenter dalban örökítette meg a történetét. 

1. Sandy Cove-i Jerome

1863-ban egy kisfiú a Kanadához tartozó Új-Skóciában, a parton talált rá a láb nélküli férfira.

A család hazavitte, de nem találtak közös nyelvet. Mivel többször elhagyta a száját egy Jerome-hoz hasonló szó, így ez lett a neve. Az orvosi vizsgálaton kiderült, sebészi precizitással amputálták a lábait, nem sokkal azelőtt, hogy a parton rá­akadtak. Több család is befogadta, így élte le az életét. 49 évesen halt meg úgy, hogy a mai napig senki nem tudja, valójában ki volt ő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek