Aktuális

Mondja ki hangosan, mit csinál, hogy ne felejtse el!

Bors

Létrehozva: 2019.01.15.

Kivel ne fordult volna már elő, hogy elfelejtett valamit? Nem kell azonnal megijedni, ha ezt tapasztaljuk magunkon, de egy pont után már kényszercselekedetek alakulhatnak ki.

Félelemmel is elindulhatunk

Kihúztam a va­salót indulás előtt? Bezártam az ajtót? Mit hagytam otthon? – ezek azok a kérdések, amelyek szinte mindennap elhangzanak valakinek a szájából. A feledékenységnek több oka is lehet, különböző betegségeken át az agyunk zavaráig, de a túlhajszoltság is a kiváltó okok között van. Sokan vitaminokhoz vagy gyógynövényekhez nyúlnak, hogy serkentsék az agyműködésüket, pedig ennél egyszerűbb módja is van az emlékezésnek.

– Sokat segít, ha a tevékenységek közben hangosan ki­mondjuk, hogy éppen mit csinálunk, így könnyebben megmarad az emlékezetünkben a cselekedet. Ha mégis úgy lépünk ki az ajtón, hogy hiányérzetünk van, akkor ha eléggé megbízunk magunkban, nyugodtan útnak indulhatunk a félelmeinkkel együtt ís, így biztosan nem fogunk kóros feledékenységbe ke­rülni – ma­gyarázta dr. Makai Gábor pszichológus.

Kényszerré válhat

Ha nem fojtjuk el még az elején a folyamatos önellenőrizgetést, akkor előbb-utóbb kényszeres cselekedetek is kialakulhatnak.

BORS-TIPP:

A gyógynövények közül a ginseng és a lecitin a legjobb agyserkentő, míg a vitaminoknál a B1-, B9-, C-vitamin, valamint a kalcium és a magnézium a leghatásosabb.

– Kényszerré akkor válik valami, amikor szorongunk, és kicsúszik a kezünk közül az irányítás. Ez már betegségnek számít – magyarázta a szakértő. Ha minden reggelt úgy kezdünk, hogy kétszer-háromszor is visszamegyünk a lakásba valamit megnézni, akkor ez azt is jelentheti, hogy nem bízunk meg magunkban, nem tartjuk a kezünkben az irányítást. Ilyenkor jönnek képbe a babonák is, amelyek még inkább hozzájárulnak a kényszercselekvések kialakulásához. – Például ha visszamegyünk a lakásba, és nem ülünk le pár másodpercig, ahogy a babona tartja, akkor biztosan valami szörnyű dolog fog történni. Ez tud átcsapni kényszerré, amikor már teljesen átitatja a gondolkodásunkat a tevékenység – mondta dr. Makai.

Tornáztassuk az agyunkat

Dr. Domján László agy­kont­rollok­tató szerint az agy úgy viselkedik, mint az izmaink: akkor működik jól, ha rendszeresen használjuk. Segítenek az érzelmek:

– Az érzelmeknek kulcsszerepük van az emlékezésben, ezért ha valamit jól meg akarunk jegyezni, erős emóciókat kell hozzá társítani – ajánlja a szakértő. Ez azt jelenti, hogy ha rossz az arcmemóriája, akkor olyan ismerőshöz kapcsolja, akire hasonlít az illető, vagy éppen pozitív vagy negatív élmény társul hozzá, így biztosan meg tudja je­gyezni a nevét.

Többféleképpen jegyezze meg: Amit olvasunk, annak 10, a hallottak 20, míg a látottak 30 százalékára emlékszünk. Így ha hallottunk valamit, akkor azt mondjuk el, és képzeljünk is el hozzá valamit, így az in­formáció 70 százaléka megmaradhat.

Pihenés: A kialvatlanság és a stressz megnöveli a feledékenység mértékét. Az alvás mellett pár perces, csukott szemes relaxációval is jót tehetünk az agyunknak.

Összehangolt agyfélteke: A két agyfélteke koordináltabb és hatékonyabb munkáját, ezáltal a memória működését segíti az alábbi gyakorlat: képzeljen maga elé egy nagy X-et, és közben néhányszor érintse meg felváltva a jobb kezével a felhúzott bal térdét, majd a bal kezével a jobbat – mondja a szakértő.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192170_auto_resized.jpg
origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27805_resized.jpg?avcount=1714969817
origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191333_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27803_resized.jpg?avcount=1714969817
origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182599_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák