Aktuális

Az Instagram segített megölni őt - mondja az életvidám kislányát gyászoló édesapa

Bors

Létrehozva: 2019.01.24.

<p>Képtelen feldolgozni tinilánya elvesztését a férfi. Szerinte a közösségi oldal is felelős a haláláért.</p>

Azt mondják, az élet legnehezebb pillanatai közé tartozik, amikor egy szülő veszíti el a gyermekét. A tragédia azonban sokszoros, ha a gyermek a saját kezével vet véget az életének. Pláne, ha csupán 14.

Molly életvidám volt, reménytelien tekintett a jövőbe, mégis minden előjel nélkül lett öngyilkos 2017 novemberében. Hazament az iskolából, megírta a leckéit, összepakolt a következő napra, majd lefeküdt aludni. Szülei másnap reggel találtak rá a holttestére. Csak egy rövid búcsúüzenetet hagyott: “Sajnálom. Magam miatt tettem.” 

A fiatal londoni lány korábban semmi jelét nem mutatta, hogy lelkileg instabil lenne. Halála után azonban szülei megnézték Insta-fiókját, és aggasztó felfedezést tettek. A 14 éves kislány több olyan oldalt is követett, több olyan bejegyzést kedvelt, ami az önsebzést és az öngyilkosságot hirdette. Az egyik képen például egy bekötött, vérző szemű kislány volt, aki egy plüssmacit ölelgetett, a képhez pedig a következő felirat tartozott: “Olyan kegyetlen a világ, hogy nem akarom többé látni.”

Molly gyászoló édesapja a közelmúltban nyilatkozott a BBC-nek: Ian Russell szerint az Instagram is felelős kislánya haláláért. “Nincs kétségem afelől, hogy az Instagram segített megölni a lányomat” - nyilatkozta, hozzátéve: nem csak az a baj, hogy elérhetően a képmegosztón olyan tartalmak, amik károsak lehetnek, de a közösségi oldalakon használt algoritmusok miatt aki ilyenre keres rá, egyre több hasonló tartalommal szembesül. “Ez pont ugyanolyan, mint ha valaki egy bizonyos sport iránt érdeklődik: több és több posztot lát majd ugyanarról a sportról. Ugyanez lehet igaz az olyan témákra is, mint az önsebzés vagy az öngyilkosság.”

A gyászoló apa szerint az is aggályos, hogy a képmegosztón 14 éves lánya halála óta sem lett kevesebb az ilyen jellegű tartalom, ami igen könnyen elérhető a fiatalok számára - ráadásul a szüleik tudta nélkül.

Ged Flynn, aki egy megelőző csoportot vezet, így vélekedik a témáról: “Az öngyilkosság nem egy hashtag - az egy elképzelhetetlen, kétségbeejtő tragédia. Azt mondanám, a közösségi oldalaknak meg kell változtatniuk az algoritmusaikat, méghozzá most” - magyarázta a BBC-nek.

Egy klikkre van a tartalom

Noha az olyan tartalmak, amik ártalmasak lehetnek, nem elérhetőek közvetlenül (egy figyelmeztető üzenet jelenik meg helyettük), Ian Russell szerint ez nem visszatartó erejű, hiszen egyetlen klikkelésre van csak a tartalom. 

Az Instagram közleményben biztosította Molly családját az együttérzésükről, emellett leírták: alapelveik értelmében nem engedik, hogy a felhasználók az evési zavarokat, az önsebzést vagy épp az öngyilkosságot támogassák, és mindent megtesznek, hogy az ilyen tartalmakat eltávolítsák. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy lehessen beszélni ezekről a témákról is. “Sok fiatal felépülésének fontos része, hogy beszélhessenek a saját mentális egészségükről, az útról, amit megtettek, és kapcsolatba léphessenek másokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek. Épp ezért nem távolítunk el bizonyos tartalmakat, inkább segítséget ajánlunk azoknak, akik ilyeneket néznek vagy posztolnak.”

Aggasztó adatok

Amerikában az öngyilkosság a harmadik vezető halálok a 15-24 éves korosztályban. Hazai adatok éves szinten 50-70 kamasz öngyilkosságáról beszélnek, ám bizonyos felmérések szerint minden ötödik fiatalnak voltak már öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai. A briteknél pedig 20 év alatt közel megduplázódott azon fiatalkorúak száma, akik önsebzés vagy öngyilkossági kísérlet miatt kerültek kórházba. 1997-ben ez a szám nem sokkal 7000 felett volt, a 2017-es adat pedig 13 500 ilyen esetről beszél.

Van segítség

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.suicidprevencio.hu oldalt!
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek