Aktuális

Vadászható lesz a hód?

Bors

Létrehozva: 2018.12.08.

<p>Egyáltalán nem meglepő a szakértők szerint, hogy egyre több hód rágta fát lehet látni akár városokban is. A visszatelepítésük olyan jól sikerült, hogy már megbecsülni is nehéz a számukat.</p>

Annyira elszaporodtak az országban az egyébként jelenleg védett hódok, hogy az illetékes hatóság fontolóra veszi, hogy ismét lehessen vadászni a prémes jószágokra. A napokban a Tisza árterében fotóztak körberágott fákat. Legalább tíz törzs esett áldozatul a rágcsálóknak, emiatt feltételezik, hogy nem is egy hód esett neki a fák­­nak, hanem egy egész család.

Vacsi készült belőlük

Eredetileg hazánkban is őshonos faj az eurázsiai hód, azonban 1865-ben a vadászat miatt teljesen eltűnt. Bundája egy időben keresett árucikk volt, a vízhatlan, sűrű és meleg prémből téli ruhákat és sapkákat varrtak. Gyógyszerészeti és kozmetikai alapanyagnak pedig a hódpézsmát keresték. Ez az a mirigy, amellyel az állatok megjelölik a területüket. Ráadásul a XV. században a hódot „halnak” nyilvánították, ekkortól fogyaszthatóvá vált böjti időszakban is. Ez a három ok, megtetézve a folyószabályozások árterekre gyakorolt hatásával együttesen vezetett oda, hogy a hód százötven évre eltűnt Európa nagy részéről. 

Nincs ellensége

Az első tudatos hód-visszatelepítésre 1991-ben került sor, ekkor hét bundás jószágot en­gedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Tiszafüredi Madárrezervátumban a Tisza-tavon. A Duna mentén spontán felbukkantak egyedeik a Szigetközben, Dunaalmás, Neszmély, Esztergom, Csepel-sziget, Paks környékén és a Gödi-szigeten. 2008-ig 234-et engedtek szabadon, a Duna, a Tisza és a Dráva mellett. A szakértő szerint azonban nem könnyű meg­becsülni, hogy most mekkora lehet a populáció.

– Egyáltalán nem meglepő a szegedi eset, csúcsragadozóik hiányában mostanra annyira elszaporodtak, hogy a Duna és Tisza mentén is okoznak ká­rokat. Már most is adnak ki engedélyt arra, hogy befogjuk az ártalmas példányokat, de a legjobb az lenne, ha a természeti tényezők, természetes ellenségeik szabályozni tudnák az állományt. Jelenleg csak aktív emberi beavatkozással lehet megelőzni, csökkenteni a károkat – mondta a Borsnak dr. Hegyi Zoltán, a Duna–Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Fákat döntenek ki

Ősszel ezeknek az állatoknak az étrendje drasztikusan megváltozik. A parton elfogynak a lágy szárú vízinövények, ezért máshol keresnek friss, tápanyagban gazdag hajtásokat. Késő ősszel és télen elsődleges táplálékforrásuk a fák vékony ágai és rügyei, amit viszont elsősorban a testalkatuk miatt képtelenek elérni. Ezért aztán a fa kidöntéséhez folyamodnak, egy combvastagságú fűzfa elcsócsálásához egy kifejlett hódnak egy éjszaka sem kell. Az elvékonyodott törzs könnyen törik, és általában a vízbe esik. Innen már könnyedén elérik a rügyeket. A friss ágakat tutajokba gyűjtik, így ha esetleg a folyó vagy a hódvár bejárata be is fagy, a jég alatt is találnak táplálékot. 

Híres hódok

Néhány évvel ezelőtt több hód is nagy népszerűségnek örvendett a fővárosiak körében. Nagyjából öt éve tartotta lázban a Népsziget környékét Újpest híres Morcos Hódja. Az állatot többször próbálták levideózni, ám rendszerint mindenkire füttyentett és odébbállt. Később lett egy újabb sztár a lágymányosi Kopaszi-gát környékén. Kétség sem fér hozzá, hogy ő volt a leghíresebb mind közül, ugyanis Horváth Ádám Az év természetfotósa versenyében a róla készült képpel Ke­zünkben a Föld kategóriában első díjat nyert.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187464_auto_resized.jpg
origo.hu

Orosz katonák jelentek meg egy amerikaiak által használt légitámaszponton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188272_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennyi volt! Olyan veszélyes, ami az ország felé tart, hogy azonnali riasztást adtak ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188097_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Magyar Péter Oscar-díjas alakítása volt, amikor öngyilkosságot színlelt felesége előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188602_auto_resized.png
metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176068_auto_resized.jpg
vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27751_resized.jpg?avcount=1714840511
origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185061_auto_resized.jpg
travelo.hu

Most nyitott új szálláshelyet, és hamarosan gyógyhellyé is nyilváníthatják ezt a termálfürdőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27744_resized.jpg?avcount=1714840511
mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Dmd7uyQ05qP8wNB7LdBTI4IL4mPSo0QLO29nhWUU7lo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljMWZkZGU5ZDc3MzQ3NmZhM2Q1MzhiMWNhYjJlOTY3.jpg
Borzalom

Rémálmok gyötrik a csepeli édesanyát, mióta gyermeke kizuhant az ötödik emeletről