Aktuális

Júlia mellét fényesíti a fél világ

Gergály Judith

Létrehozva: 2018.11.18.

Verona a világ egyik legromantikusabb városa és évente másfél millióan keresik fel Júlia házát és erkélyét abban a reményben, hogy szerelmük örökké tart majd. Míg az egyedülállóak abban bíznak, hogy a szerelem végre rájuk talál. Vajon van igazságtartalma a legendának? A helyszínen jártunk utána.

Ezrek írnak üzenetet

Verona központjában, a Piazza delle Erbe melletti szűk utcácskában sétálva nem nehéz kiszúrni, hogy melyik bejárat vezet a világirodalom leghíresebb balkonjához. A hömpölygő tömegen átverekedve magunkat a bejáratnál szerelmes üzenetek ezrei tárulnak elénk a falra vésve különböző nyelveken – akad köztük jó néhány magyar is.

A graffitik mellett rágóval odanyomott szerelmes levelek díszelegnek a falakon. Az udvar közepén áll a fő attrakció: Júlia bronzból készült szobra, amelynek jobb melle láthatóan fényesebben csillog, mivel évtizedeken keresztül tapogatták a turisták.
 

Cicitapi babonából

A hagyományok szerint Júlia jobb mellének érintése szerencsét hoz a szerelemben, sőt, ha párok érintik meg egyszerre, a legenda szerint örökre együtt maradnak. Nem meglepő, hogy százak állnak sorban előtte minden napszakban és egymás lábára taposva küzdenek egy cicisimogatásért, na és hogy fotózkodhassanak a szoborral. Így tett az orosz származású Dása is a párjával, ők is azért ejtették útba Júlia házát, mert hallottak a legendáról.

– Azért álltunk sorba, mert hallottuk, hogy szerencsét hoz és ezt nem hagyhatjuk ki, ha már itt vagyunk – mondták. Ezt a választ kaptuk a legtöbb turistától. Gyakorlatilag a fiatal pároktól az idősebbekig mindenki hajlandó kivárni a sort a szo­bornál.

– Mi jártunk itt 25 évvel ezelőtt, akkor is csináltunk egy fotót, ma már három gyerekünk van, és boldog házasságban élünk – mondta egy másik pár. Aki a szobornál már sikeresen kivárta a sorát, újra sorba állhat a még az előbbinél is misztikusabb erkélyhez, ahonnan néhány másodpercre ki lehet nézni, vagy esetleg egy gyors csókot váltani, mert a következő már csúnyán néz, hogy sorra akar kerülni. Az erkélyen egyébként néhány éve már esküvőket is tartanak, de ezért jó mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Shakespeare szereplői Vicenzában éltek

A legnépszerűbb Shakespeare- mű szereplői, a Capuleti (Capulet) és Montecchi (Montague) család tényleg létezett, de kastélyaik nem Veronában, hanem Vicenzában álltak. A Velencétől körülbelül 50 kilométerre élő két család között pedig valójában sosem volt konfliktus. A XIV. századig Veronában viszont igen gyakoriak voltak a famíliák közötti viszályok, az ellenséges családok véres csatákat vívtak a város hídjain.

Júlia képzeletbeli háza a XIV. században épült fogadóként, ma is látható a tulajdonos család címere. Az épület elhagyatott állapotban volt, amikor a város úgy döntött, megveszi és átalakítja, kihasználva a ház igazi gazdáinak, a Capellóknak, és a műben szereplő Capuletek nevének hasonlóságát. Az 1930-as években megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, amelyek során az épület gótikus ajtókat és ablakokat kapott.

Még az ikonikus erkélyről is úgy tartják, hogy utólag került az épületre és csak a XIX. században építették hozzá. A belső teret pedig jóval később, az 1990-es években hozták helyre. Ma már korhű kerámiákat, festményeket és bútorokat találhatunk bent kiállítva, amelyek azonban nem tartoztak a Capello családhoz.

Bár a legenda és a valóság egy kicsit távol áll egymástól, a romantikus szerelmesek számára kihagyhatatlan zarándokhely a márványból épült erkély. Népszerűsége ráadásul egyre nő. Aki képes elviselni a nagy tömeget, annak egyszer azért érdemes meglátogatnia, hátha tényleg szerencsét hoz...   

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171235_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Oroszország válasza a litván hadüzenetre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27560_resized.jpg?avcount=1714386311
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169152_auto_resized.png
metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172790_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165676_auto_resized.jpg
life.hu

Kitálalt a királyi család egykori sajtósa: „Harry teljesen más ember lett, mióta megházasosott"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168547_auto_resized.jpg
vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714386311
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172252_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét éve hunyt el a Kisváros sztárja: máig nem tudni, hová temették Usztics Mátyást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714386311
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714386311
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/w7EwFR-H92vN778V1xnmxCzC8c081eAt3bUIeaMmE58/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIxM2FjZTkxYWI1ZDRmMzU4ZDRiMTYzYmRlNTcyYmZi.webp
Remény

Négy nap alatt bénult le Livi – nem adja fel a gerincvelő-gyulladással küzdő kislány