Aktuális

Adventi menüsor, amivel garantáltan mindenkit levesz a lábáról

Bors

Létrehozva: 2018.11.25.

<p>Ne csak a lakást díszítsük fel az advent köszöntésekor: ajándékozzuk meg magunkat és a családot egy ünnepváró, finom ebéddel is.</p>

Leves

Aszaltszilvakrém-leves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg aszalt szilva * 6 dkg barna cukor * ½ kk só * 8 szem szegfűszeg * egy rúd fahéj * 100 ml száraz, jó minőségű vörösbor * 100 ml tejszín

Tálaláshoz: aszalt szilva

Elkészítés: Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk (a szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük). Hozzáadjuk a bort, az aszalt szilvát, és 15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor aszaltszilva-szemeket is tehetünk bele.

Főétel

Kacsamell muskotályos gyümölcsmártással

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (4 adag): 4 bőrös kacsamell (kb. 1 kg) * 40 dkg őszi gyümölcs * vegyesen: alma, körte, birs, szőlő stb. * 1 dl sárga muskotály * 1 ek rizskeményítő * 1 tk méz * 1 kk fehér bors * 1 tk apróra vágott * tárkonylevél * 1 tk só * 1 tk durvára őrölt rózsabors * 2,5 dkg vaj

Elkészítés: Először készítsük el a gyümölcsmártást: a vajat olvasszuk fel egy magas falú serpenyőben, és a megmosott, feldarabolt gyümölcsöket szórjuk bele, és forgassuk át benne. A bort keverjük simára a keményítővel, a mézzel, a fehér borssal, és öntsük rá a gyümölcsre, majd lefedve 5 percig hagyjuk párolódni, míg a gyümölcs is levet enged. Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a tárkonyt, és tegyük félre.

A kacsamellen ellenőrizzük, hogy nem maradtak-e a bőrében tolltokok, ha igen, húzzuk ki, a húst hártyázzuk le. Egy éles késsel irdaljuk be a bőrét, sózzuk, és szórjuk meg rózsaborssal. Egy száraz serpenyőt forrósítsunk fel, és a bőrével lefelé fektessük bele a kacsamelleket, és süssük ki a zsírját. Amikor már szép ropogós a bőre, öntsük le a felesleges zsírt, és fordítsuk meg a húst: a másik oldalát is süssük át.

Ha elkészült, egy sütőpapírral bélelt tálba fektessük a kacsamelleket, bő­rükkel felfelé, és 150 fokra előmelegített sü­tőben 12 percig süssük – így érjük el a szép rózsaszín, kész állagot. Sütés után lefedve pihentessük a húst 20 percig (ilyenkor a rostok összehúzódnak, és ezzel együtt visszahúzódnak a hús nedvei is, ettől lesz puha és szaftos). Fél centi vastag szeletekre vágva a gyümölcsmártással tálaljuk. 

Köret

Kuszkusz dióval és gránátalmamaggal

Elkészítés: 50 perc

Nehézség:

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kuszkusz * 15 dkg gránátalmamag * 15 dkg vágott dió és mandula * 1 csokor petrezselyem * ½ liter zöldségalaplé * 4 ek extra szűz olívaolaj * 1 ek citromlé

Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A petrezselymet vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a darabokra vágott dióval és mandulával, a petrezselyemmel, és a tetejére szórjuk a gránátalmamagot. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, majd tálaljuk.

Desszert

Mini pavlova borban párolt körtével

Elkészítés: 90 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 darab): 6 tojásfehérje * 1 csipet só * 30 dkg porcukor * 1 tk málnaecet * 1 tk étkezési keményítő

Díszítéshez: 10 dkg fehér csoki felolvasztva * 15 dkg tejszínhab

Elkészítés: A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton, egy csipetnyi sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig megkeményedett, hozzáadjuk a keményítőt, a cukrot és az ecetet. A gépet maximumra kapcsoljuk, és addig verjük a habot, amíg kemény és fényes lesz. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 6 db, kb. 8 cm átmérőjű, kör alakú halmot készítünk a habból. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 120 fokra, és így sütjük további 70 percig. A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, és a kész halmok tetejére kenjük. Arra nyomjuk a tejszínhabot, erre halmozzuk a borban párolt körtét tálalás előtt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek