Aktuális

Vérfürdő a zsinagógában - Négy perc választotta el a haláltól a magyar túlélőt

Bors

Létrehozva: 2018.10.29.

A debreceni születésű Judah Samet elkésett, ennek köszönheti, hogy nem esett áldozatul a  pittsburgi antiszemita mészárosnak. A tömeggyilkost halálra ítélhetik.

Forrás: Reuters

Késett, így élte túl a két nappal ezelőtti pittsburghi mészárlást egy magyar holokauszttúlélő. Az Élet Fája zsinagógában történt tizenegy halálos áldozatot és hat sérültet követelő tömeggyilkosság egy délelőtt 9:45-kor kezdődő névadó ünnepségen történt. A 80 éves Judah Samet négy perccel később ért oda, és ez mentette meg az életét. 

Hajtson el gyorsan!

Judah Samet 9:49-kor parkolt le a Pennsylvania állambeli Pittsburgh zsinagógája előtt. Alig állította le az autóját, valaki kopogott az ablakon, és közölte, hogy hajtson el, mert az épületben lövöldözés van.

A férfi megfordult, és látta, hogy autója másik oldalán egy fegyveres rendőr fedezéket keresve tüzel. Samet a lövések irányába nézett, és meglátta a gyilkost is, ahogyan a rendőrre  lő. Az antiszemita Robert Bowers olyan vérfürdőt rendezett, amiről egy húsz éve az FBI-nál dolgozó helyi vezető könnyeivel küszködve mondta: ilyen borzalmas bűnügyi helyszínt még életében nem látott. 

Az idős férfinak hatalmas szerencséje volt, mert miközben tolatott, a tömeggyilkos nem célzott rá. Judah Samet az Élet Fája egyik helyi vezetője volt Pittsburghben. Negyven éven át volt a kórus tagja, ezért mindenkit ismert, akit aznap megöltek. A tömeggyilkos a kilencvenes éveiben járó Rose Mallingerrel is végzett. Az idős asszony minden héten Samet mögött foglalt helyet a zsinagógában. “Ha ott ültem volna előtte, én is meghaltam volna” - mondta a Forward című lapnak. 

Szörnyűségek kora 

1938-ban egy hatgyerekes debreceni családba született. Ortodox zsidó szüleinek kötőgyára volt a városban, aztán kitört a második világháború. Mindössze hat éves volt, amikor a nácik egy Auschwitzba induló vonatra tuszkolták őt és a családját. Mivel édesanyja tolmácsolt a Gestapónak, hasznosnak ítélték, és nem végeztek vele azonnal a németországi Bergen-Belsen haláltáborában. A kisfiúnak szörnyű dolgokat kellett átélnie: amikor például tályogos lett a feje, az orvos fájdalomcsillapítás nélkül tisztította ki a sebet. Koponyája hátsó része azóta is deformált. 

Az életmentő vonat

Miután a világháború a végéhez közeledett, 2500 fogolynak felajánlották, hogy felszállhatnak egy vonatra. Samet anyja úgy döntött, megkockáztatja, mert a táborban biztos halál várna rájuk. Élete legjobb döntése volt, a Berlinbe érkező vonatról amerikaiak mentették meg őket.

A tragédia azonban nem kerülte el a családot, Samet apja pár hétre a szabadulás után meghalt tífuszban. A család ezután Izraelbe költözött. A kisfiú árvaházban lakott, mert a anyja nem tudott róla gondoskodni. Tanult, tanár lett, majd a védelmi erőknél dolgozott. 

1961-ben Kanadába, majd New Yorkba költözött, ahol megismerte későbbi feleségét, Barbarát. Házasságuk után Pittsburghben telepedtek le, és kislányuk született. A 80 éves férfi egy ékszerbolt tulajdonosaként dolgozik. 

Halálra ítélhetik a gyilkost

A zsinagógába 50-60 ember járt rendszeresen. Szombaton egy kislány névadó ünnepségére készülődtek, amikor a támadó három pisztollyal és a tömeggyilkosságokhoz gyakran használt AR-15-ös gépkarabéllyal felfegyverkezve behatolt az épületbe. “Minden zsidónak meg kell halnia!” - felkiáltással tüzet nyitott. A rendőrök és a különleges egység gyorsan a helyszínen voltak, és megsebesítették az ámokfutót. A büntetlen előéletű Bowers végül megadta magát. A 48 éves férfit valószínűleg halálra fogják ítélni szörnyű tettéért.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173863_auto_resized.jpg
origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27591_resized.jpg?avcount=1714464611
origo.hu

Megdöbbentő atomháborús fenyegetés a lengyelektől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174885_auto_resized.png
metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173258_auto_resized.jpg
vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170875_auto_resized.jpg
life.hu

Kiderült, hogy nevezik Sarolta hercegnőt az iskolában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174341_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Kedvelem játékosként de...” – a Fradi edzője elmondta a véleményét ifjabb Lisztes Krisztiánról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714464611
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nézd vissza! Élő adás közben kapott sztrókot a híradós

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714464611
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170427_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott a titok: ezt teszik Sarolta hercegnővel az osztálytársai

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól