Aktuális

Orbán: A magyar határt magyar katonák és rendőrök fogják védeni

Bors

Létrehozva: 2018.10.17.

<p>A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság javaslataival szemben Magyarország határait magyar katonák és rendőrök fogják védeni, és az ország semmilyen betelepítési programot nem fogad el.</p>

Forrás: Facebook

Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban - amelyet útban az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek háromnapos csúcsértekezletére rögzítettek - úgy értékelt, fontos találkozó lesz Brüsszelben, az Európai Bizottság ugyanis továbbra is gőzerővel gyártja a betelepítési programokat.

El akarják venni a jogunkat

- Továbbra is el akarják venni tőlünk a határvédelemhez fűződő jogunkat, illetve ők akarják megmondani, kik tartózkodhatnak Magyarországon és Európa többi országában - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte: ezekkel a javaslatokkal kapcsolatban a magyar álláspont egyértelmű, "a határt a mi katonáink és rendőreink fogják védeni és semmilyen betelepítési programot nem fogadunk el".

A repülőtérre tartó autóban rögzített felvételt a miniszterelnök úgy zárta: "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!"

A Frontex nem alkalmas

- A határvédelem nemzeti és uniós kötelezettség is, nemcsak a nemzeti jogszabályok, hanem a schengeni egyezmény is erre kötelez, de ez nem változtat azon, hogy Magyarországnak és a többi országnak kell eleget tenni e kötelezettségnek, nem pedig valamilyen uniós hatalomnak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető kiemelte: a határvédelem szuverenitási kérdés, és Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy ellássa ezt a feladatot. Hiába növelnék meg a Frontex létszámát, nem lenne alkalmas e feladat elvégzésére - jelentette ki a miniszter, aki közölte: ha egy tagállam nem tesz eleget a határvédelmi kötelezettségének, annak következményekkel kell járnia, de segíteni kell annak az országnak, amely nem képes a határai megvédésére.

Politikai boszorkányüldözés

A Sargentini-jelentést illetően kifejtette: ez "politikai köntösbe öltöztetett" boszorkányüldözés, amelynek oka a migráció miatti véleménykülönbség. Magyarország nem tartja elfogadhatónak a jelentés elfogadási módját, ezért az EU Bíróságához fordul - emlékeztetett. Gulyás Gergely, aki hozzátette: a kormány mindig nyitott a párbeszédre és szívesen ad tájékoztatást. Mint mondta, a kormány továbbra is úgy véli, hogy miután a jelentésben szereplő jogi vádak nem léteznek, és a dokumentum lezárt ügyeket hoz elő, csak a bevándorlás kérdésében van véleménykülönbség, a bevándorláspártiak támadják Magyarországot az EU keretein belül. A jelenlegi javaslat pedig a határvédelemről, a Frontex szerepéről újabb kísérlet az Európai Egyesült Államok létrehozására - fűzte hozzá a miniszter, aki szerint a bevándorlás miatt támadják Magyarországot, de a kormány kampányeszközöket is alkalmaz, hogy egyértelművé tegye az álláspontját az ügyben.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek