Aktuális

Egy kóbor állatot sem hagy magára Endre

H. R.

Létrehozva: 2018.09.29.

Saját pénzén vesz felszerelést az állatmentéshez, beszáll az orvosi költségekbe a Speciális Állatmentő Egység vezetője. Kodolányi Endre egy nagy zsák kutyatáppal megy külföldre is, hogy a kóbor kutyákat meg tudja etetni.

Forrás: Facebook

Egymaga álmodta meg a Speciális Állatmentő Egységet, hogy az ország bármely pontján segíteni tudjon bajba jutott állatokon. Különlegesen felszerelt Ford Rangerével Kodolányi Endre nehezen megközelíthető helyekre is el tud jutni, extrém körülmények között menteni.

Mindig van nála láncvágó, létra, egyéb szerszámok. De nincs egyedül, a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálattal együtt dolgozik. – Elég sokat járok külföldre. A Balkánon utazva összeszorult a szívem, milyen szörnyű a helyzet. Tele volt elhagyott kutyusokkal.

Később megtudtam: Boszniában a hárború után szétszéledt ebek falkákba verődtek, így járják a környéket. Ezért bármikor Montenegróban járok, mindig teszek az autóba egy nagy zsák kutyatápot, hogy etetni tudjam őket – mondja hihetetlen tenni akarásáról Endre.

Tele volt állattal

Olykor a lehető legmostohább körülmények között tartott házi kedvencek életét kell megmenteni. – Nemrég egy önkormányzati lakásba hívtak minket, ahol hivatalosan nem is szabadna állatot tartani.

Úgy nagyjából 35 négyzetméteren élt ott két felnőtt a három gyerekével és rengeteg állattal: volt velük egy rottweiler, hat teknős – ebből négy szigorúan védett! –, harmincöt papagáj és egy hörcsög. Az ott élők nem is értették, ez miért nem jó se nekik, se az állatoknak.

Nem tudták, hogy ha a rottweiler megnő, sorra végzett volna minden állattal a lakásban, és megfelelő nevelés nélkül emberre is támadt volna – meséli egyik döbbenetes esetüket az állatmentő. Végül Endre úgy döntött, a madarakat viszi és a telkén lévő melléképületet megtöltötte a papagájokkal.

Már a földet ette

Endrénél most egy husky vendégeskedik. Jackyt korábban láncon tartotta a gazdája és törődés, mozgatás helyett valószínűleg verték. – Tele volt agresszióval, félelemmel. Nekiment mindennek, ami mozgott. Két hét alatt sikerült elérnünk, hogy tudjon szájkosár nélkül játszani. Az állat bőrférges és bélférges volt, ezeket mind ki kellett kezelni, de Jacky ma már várja határozott, sportos gazdáját – osztja meg az örömteli véget érő történetet.

Az egységnek máskor is kellett már huskyn segíteni. – Az interneten olvastuk az esetet, egy kutyus fülét már gennyesre ették a legyek. A kispesti állatvédőkkel együtt mentünk a helyszínre. Döbbenetes volt, de Dono gazdái normális, hétköznapi emberek voltak, a házban tisztaság és rendezettség uralkodott. Csak a kutyatartáshoz nem értettek. A kutya kajájában hemzsegtek a kukacok, a vizes tálja algás volt és végig tűzte a nap, teljesen felforrósodott. Állatorvos még soha nem látta korábban az állatot. Olyan beteg volt, hogy ette a földet – mondja Endre. Végül a fajtamentők fogadták be a huskyt és rendbe tették a fülét.

Összedobták a kocsira

Endre szeretné, ha a Speciális Állatmentő Egység külföldön is segíthessen. Ehhez vásároltak nemrég egy speciális felszerelésű autót, ami nagy testű állatok tárolására is alkalmas és van benne egy rács is, hogy biztonságos legyen. A pénzt közösen adták össze rá. Ezzel az autóval megmentették egy komondor életét, akire altatás várt. Persze a jövőben sem csak külföldön segítenének, hanem itthon is. Mentésre szoruló állat bőven van és sajnos lesz is.

Reagált a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat

Cikkünk megjelenése után az alábbi sorokat kaptuk Kruzslicz Annától, a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat Egyesület elnökétől, kérve a közlését:
„Kodolányi Endre 2017 májusa óta a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat Egyesület ideiglenes befogadójaként, majd önkénteseként tevékenykedik, mint sok másik önkéntes és az egyesületi tagok is. A cikkben említett önkormányzati lakásban történt helyszíni ellenőrzés, a papagájokkal kapcsolatos cím a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat Egyesület mentése volt, amelyhez csatlakozott az egyesület önkéntesein túl a Papagájvilág Alapítvány is. Közösen mentettük ki a címen talált állatokat, amelyeket a két szervezet önkénteseinél helyeztünk el ideiglenesen.
A Kodolányi Endrénél vendégeskedő Jacky kutya a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat Egyesület mentvénye és tulajdona.
Az interneten olvasott husky kutya mentéséhez az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal ment a helyszínre.
A komondor, akire altatás várt, a Komondor fajtamentőkrészére vállalt életmentő fuvar volt.
Nincs tudomásunk róla, hogy Kodolányi Endre bejegyzett szervezetként Speciális Állatmentő Egység néven hivatalos szervezetet működtetne.”
A témát ezzel a magunk részéről lezártnak tekintjük.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185491_auto_resized.jpg
origo.hu

Testmozgással visszafordíthatjuk az inaktivitás éveit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27713_resized.jpg?avcount=1714742712
origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185104_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179298_auto_resized.jpg
life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183581_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27709_resized.jpg?avcount=1714742712
origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27714_resized.jpg?avcount=1714742712
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185041_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Itt hagytál minket" - Tragédia történt a magyar mulatóskirály családjában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714742712
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hp3VevFrO9ZdY85oJOR0nkqNC7GeO5y21mmaVprE2IM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhNmE4NWFiMDdiMTRiOTg4ODMwM2E1ZTY3NzRlYzUz.jpg
Búcsú

Hosszú életben bízott az elhunyt lottómilliomos, Andraschek László: ez volt az utolsó kívánsága