Aktuális

Aszalót csinál a telefonfülkéből Imre

F. G.

Létrehozva: 2018.09.07.

Gyümölcsaszaló, terményszárító vagy zuhanyzófülke – ilyen funkciókat képzel el telefonfülke-gyűjteményének az a baranyai férfi,  akinek öt leselejtezett telefonfülke színesíti kertjét.

Mindössze 500 forint, ennyibe került egy – mutatta büszkén megkopott bordó telefonfülkéit Ács Imre, aki a Pécs melletti Pellérd falu szőlőhegyén állította fel „telefonfülke-múzeumát”. Összesen öt Baranya megyében feleslegessé vált fülkéje áll a telkén. A kertben megtermelt gyümölcsöket akarja aszalni, a zöldségeket pedig szárítani bennük.

– Amikor szóltak, hogy van pár fülke olcsón, akkor ugrott be, hogy nyáron bizony borzasztó meleg van egy ilyen telefonfülkében, és milyen jól jönne a szőlőben – meséli Imre, aki a hasznosításukra már évek óta készül. – Kisebb módosításokat kell még végrehajtanom a telefonfülkéken, polcokat fogok bele szerelni, azon fognak száradni a gyümölcsök-zöldségek. Akkora hő van bent, hogy amit berakunk szárítani, az szinte megég. Valahogy meg kell gyorsítani a levegő áramlását és akkor már tökéletesen fog funkcionálni – mondja Imre.

A Matáv a kétezres évek elején úgy döntött, hogy a funkciójukat vesztett telefonfülkéket leszereli és a cég pécsi telephelyére szállítják, ahol a dolgozók megvehetik azokat. – Az anyósom ott dolgozott, az ő segítségével tizenkettőt meg is szereztem potom hatezer forintért – tette hozzá Imre, aki közben rájött, hogy ennyi fülkéből már komoly aszaló- és szárítóüzemet lehet létrehozni. Ezért hét fülkét már el is ajándékozott rokonoknak, ismerősöknek.

Amíg Imre potom pénzért vette a fülkéit, addig van, aki egyenesen Londonból hozatott magának az angol verzióból. Egy pécsi vállalkozó annyira rajong az angol fülkékért, hogy a nappalijába terveztetett be egy darabot. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek