Aktuális

Pedofilokat is véd a gyónási titok

Dulai Péter

Létrehozva: 2018.08.03.

A gyónási titok olyannyira szent és sérthetetlen, hogy egy pap nem beszélhet akkor sem, ha konkrét bűncselekményről szerez tudomást, védve ezzel a bűn elkövetőjét. De vajon mit szólnak ehhez a nyomozók?

Gyónásnak ne­vezzük, amikor a hívő a törvényes gyóntatónak megvallja és megbánja az általa elkövetett bűne­it, és kéri azok bocsánatát. De mi történik, ha valaki esetleg gyilkosság vagy gyermekmo­lesztálás miatt könnyít a lelkén? A pap keze meg van kötve, hiszen a gyónási titok szent és sért­hetetlen.

A legnagyobb vétség

– Azt kell belátni, hogy a gyónási titok a leginkább védett titok a világon. A gyónót és a gyónás szentségét egyaránt védi. A kü­lönböző titkokat – mint az ügyvédi és orvosi hatáskörbe esőt – bírósági úton fel lehet oldani, és még államtitok esetében is elképzelhető bizonyos felmentés a titokgazda részéről. De a gyónási titok esetében a civil jogrendek lehetővé teszik a gyóntatónak a tanúvallomás megtagadását, mondván: belső fórumon szerzett információ, így hivatalánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn az adott dologról – magyarázta a Borsnak dr. Háda László plébános, aki a témában írta doktori dolgozatát.

– A gyóntató papot az Egyházi Törvénykönyv titoktartásra kötelezi, aminek megsértése egyházilag nézve a legnagyobb fenntartott vétségek közé tartozik. Ha bebizonyosodik, egyházi büntetést von maga után. Az atyának felfüggeszthetik a gyóntatási jogát, azaz fakultását, de egy időre a papi szolgálattól is elbúcsúzhat  – mondta a lehet­séges szankciókról a plébános. Háda László szerint a gyón­tató atyák pontosan tudják, hogy ezekkel a titkokkal nem élhetnek vissza, de késztetésük sincs rá. – Ha merénylet készülne ellenem, az információt nem ad­hatnám ki harmadik személynek – érzékeltette szélsőséges példával a titoktartás jelentőségét a plébános.

Irány a pszichológus!

Van bűn, ami alól a gyóntató atya nem adhat feloldozást, de az információ ettől még gyónási titok marad. Ilyen például a pápa elleni fizikai erőszak, ami a szentszéknek fenntartott eset. Korábban az abortusz alól feloldozást csak a megyés püspök adhatott. A gyermekmolesztálás már „alacsonyabb” hatáskörbe tartozik: a gyóntató feloldozást adhat alóla, és bár információt nem adhat ki, egyfajta iránymutatást szabhat az illetőnek, hogyan tartóztassa meg magát. Háda László szerint akár azt is mondhatja, hogy be­széljen pszichológussal, vagy külső fórumon vállalja fel tettei következményeit, azután térjen vissza hozzá a feloldozásért.

Mit tudott a rejtélyes pap?

1990-ben egy kétgyermekes asszonyt öltek meg Budapesten. Katalin rendszeresen járt templomba, de a szomszédok szerint hozzá is járt egy gyóntató pap, akivel a pletykák szerint viszonyuk is volt. A fiatal pap tette volna el láb alól Katalint? A ferences rendházban, ahová a nő járt, a szerzetes nem ismerte fel a képen az áldozatot, rendtársainak pedig nem volt hajlandó megmutatni, hiszen a gyónási titok miatt úgysem mondhattak volna semmit a nyomozóknak. A zsaruk végül elvetették ezt a szálat, semmilyen bizonyíték nem erősítette meg, a nem hivatalos adatgyűjtésre pedig nem kaptak engedélyt a bíróságtól. Katalin gyilkosának kiléte azóta is rejtély.

Gyónt a gyerekgyilkos?

Kovács Lajos egykori sztárnyomozót negyvenéves pályafutása alatt nem „akadályozta” gyónási titok. A nyugalmazott rendőr ezredes egy esetét mégis felelevenítette. Fiatal nyomozó volt még, amikor gyermekgyilkosság történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Kovács felkereste a helyi plébánost, hogy ha esetleg elmenne hozzá gyónni a tettes, mit tudna tenni annak érdekében, hogy a gyónási titok se sérüljön, de az információ is eljusson a rendőrséghez. A pap természetesen elmondta, hogy köti a titoktartás, de ha hozzá fordulna a bűnös, komolyan elgondolkozna, mit tehet. – Sosem derül ki, mit tett volna a pap, de a gyerekgyilkost két nappal később más szál mentén sikerült elfogni. És nem is járt templomba – jegyezte meg Kovács, aki szerint egyébként nem életszerű, hogy egy vallásos elkövető épp a legsúlyosabb tettét gyónja meg, így nem valószínű, hogy a gyóntató atyák tudomást szereznek ezekről a bűnökről. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186612_auto_resized.jpg
origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27731_resized.jpg?avcount=1714805110
origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185836_auto_resized.jpg
vg.hu

Románia és Magyarország – a GDP-n túl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184997_auto_resized.jpg
ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183426_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27736_resized.jpg?avcount=1714805110
origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182728_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi örömhírt kapott: a bőség zavarával kell megküzdenie

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tűz

Elzárkózásra szólították fel egy magyar település lakóit, nagy baj történt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hGw6ED5SYZ1qMoV0LO3bRqw4hyUngYnmJIOcrBjCkR8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxZWU3MDg5ZTU4ZTRiYmZhNzU0YTU0MTNmNmQyYTZm.jpg
Gyász

16 hónapon keresztül küzdöttek az édesanya életéért, aki egy egyszerű megfázással fordult orvoshoz