Aktuális

A Bors utánajárt: Itt a megoldás, miért éhes folyton a kutyája

P. Zs.

Létrehozva: 2018.08.24.

Gyanúsan sokat eszik házi kedvence, mégis állandóan éhes? Boltosok szerint ez a gyenge minőségű konzervek miatt van, és a német árut kell keresni. Egy biztos, nálunk semmilyen előírás nincs a hústartalomra.

Hiába a prémium eledel, a kutya folyton eszi, mégis mindig éhes, de nem feltétlenül betegség miatt, hanem mert alig van tápanyag benne – mondja a Borsnak egy állateledeles. Lapunk olvasója nemrégiben azzal kereste fel az állattartók körében híres, fővárosi üzletet, hogy tanácsot kérjen, mit adjon fejlődésben levő kiscicáinak, akik bár folyamatosan esznek, mégse nyúlnak el elégedetten vacsora után a kanapén teli pocakkal.

Jönnek a legyek

– Amint ezt a táposzsákot kibontom, rögtön jönnek a legyek! Nem is csodálom, a szójára én sem mennék rá – mondja nevetve a Borsnak Nagy Ildikó. A vállalkozó immár hu­szon­öt éve foglalkozik kü­lönféle eledelekkel, van tehát tapasztalata. – Egyszer bejött hozzám a kerüle­ti állatorvos. Meg­­ijedtem, mert nem tudtam, mit akar, de aztán hamar kiderült, hogy di­csérni jött, mert csupa egészséges állat megy hozzá. A gazdijaik innen vásárolnak. Sokat foglalkozom azzal, mi a jobb cicáknak, a kutyáknak, és szándékosan szinte csak német kaját kapnak a vevők, mert abban van elég hús. Az állat nem zöldségen él, kell neki a tartalmas tápanyag, azt sajnos tapasztalatból mondom, hogy hazai boltban nem kapja meg – teszi hozzá a kereskedő.

Csak 4 százalék

A legtöbb gazdi csak addig jut, hogy megnézze, van-e a konzervben hús, amikor pedig azt látják, hogy négy százalék, akkor bár furcsállják, de megnyugszanak, hogy legalább van benne. Pedig a feketeleves az apró betűs – jelen esetben zárójeles – részeknél kezdődik: valódi hús helyett a konzervvel „hússzármazékot” kap az állat, ami sok esetben porított csontokat – csontliszt vagy hamu – jelent. Ezenkívül még az is gyanús lehet, hogy az átlagos boltokban kapható eledeleken az látszik, a 400 grammos kon­zerv egy napra elég, két részletre bontva. Ildikó szerint a német termékekből ez­zel szemben négyszer is eszik a cica. Ugyanez a helyzet a száraz tápokkal. Egy kiló vegyes táp – amit a hozzáértők saját recept alapján állítanak össze – 2900 forintért már kapható, miközben ugyanekkora mennyiséget boltban 4700 forintért árulnak.

Nincs szabály a húsra

Az állateledeleket és az azok­hoz felhasznált alapanyagokat – akárcsak az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket – az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Évente több száz laboratóriumi vizsgálatot végeznek el, ahol a minőséget is nézik. De a hústartalomra nem vonatkozik semmilyen előírás – tudta meg a Bors a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). – Az állateledelek hústartalmára és más beltartalmi paramétereire vonatkozóan nincsenek kötelező előírások, de a vonatkozó uniós előírások alapján a címkén fel kell tüntetni az összetevőket és az analitikai paramétereket, valamint az adalékanyag-tartalmat – részletezte válaszában a hatóság. A Nébih szerint amikor felvetődött, hogy Kelet-Európa silányabb minőségű élelmiszereket kap, történtek összehasonlító vizsgálatok az állateledelekkel kapcsolatban is, ám akkor nem merült fel, hogy rosszabb lenne az állatoknak szánt táp.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173863_auto_resized.jpg
origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714440013
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169054_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174492_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714440013
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714440013
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú