Aktuális

Tönkretette a vihar a sírkövet - Ki fizeti ki?

Bors

Létrehozva: 2018.07.31.

Készüljön fel: még koránt nincs vége a nyári viharveszélynek! Elhunyt szeret­teink sírjai is az idôjárás áldozatává válhatnak.

Forrás: MTI

Lecsap az időjárás

Az ország egész területére kiadták a vörös kódot, ami nem csak a hőségre figyelmeztet. Bárhol, bármikor lecsaphatnak a pusztító viharok, amelyek komoly károkat hagynak maguk után. Ilyen volt a múlt pénteki is, amely a szegedi temetőt szinte felismerhetetlenné tette. A szél harmincöt fát tekert ki gyökeres­tül, több száz sír megrongálódott. A rokonok azóta csak saját felelősségre látogathatják szerettük sírját, a károk felmérése pedig akár egy–két hétig is eltarthat. De ki ilyen­kor a felelős, és ki fogja kifi-zetni a károkat?

Köthet sírra biztosítást

A vihar utáni romokat a temető üzemeltetője takarítja el, de a sírok felújításához nem járul hozzá anyagilag.

Megválaszthatjuk a parcellát

Van lehetőség arra, hogy ne a már meglévő, vagy a temetőben soron következő parcellán temetkezzünk.– Halálesetkor leggyakrabban a működő parcella soron következő sírhelyét adják el. Ezt nem muszáj elfogadni, mert külön díjért választhatunk nem soros sírhelyet is. Ennek egyszeri pénzbeli vonzata van, ami Budapesten egy koporsós temetés esetén körülbelül 40 ezer forintot jelent – mondta lapunknak Gőcze Edit kegyeleti szakértő. Manapság már azon sem lepődnek meg, ha valaki jó előre kinézi magának a leendő parcellát, és halála előtt akár már egy évtizeddel elkezdi fizetni annak költségeit.

– A temető üzemeltetője csak abban az esetben vállalja a kockázatviselést, ha van felelősségbiztosítása, de ez viszonylag ritka. Az időjárási kár egy visz major helyzet. A síremlék nem a temető tulajdona, jogilag a bérlőhöz tartozik. Tehát, ami kár keletkezik benne, az az ő kára, ez ilyenkor a családot terheli – magyarázta a Borsnak Gőcze Edit kegyeleti szakértő, majd hozzátette, hogy sok esetben a lakásbiztosítások kiegészítéseként köthetünk a sírokra kockázatviselést. A társaság csak évi pár alkalommal fizet a károk után, a családra pedig önrész hárul, de ez általában nem nagy összeg. Ha nem tudja, hogy az ön biztosítása magába foglalja-e a sírkőre vonatko­zó kockázatviselést, akkor a szerződésen leellenőrizheti, de személyesen is érdeklődhet a cégnél.

Nekünk fáj a belvíz

Tudta?

Egy koporsós sírhelyet 25 évre válthatunk meg. Ha ez lejár, akkor a temető először felszólítja a családot az újbóli megváltásra. Nem egyszer a sírra helyezik ki az értesítőt. A türelmi idő letelte után a parcella újra kiadható.

Sokaknak nincs a szerettük sírhelyére biztosítás kötve, mondván, úgyis ritkán fordul elő ilyen nagy kárt okozó vihar. Ebben is igazuk van, viszont, ha bármi probléma történik, akkor az akár több százezer forintos kár a saját pénztárcájukat terheli. Ilyen eset lehet például az is, ha olyan   temetőbe temetkezünk, ahol   nagy esély van belvízre. A víz kimossa a sír alól a homokot, ami ennek következtében összedőlhet. Ahogy a szakértő fogalmaz, ez egy földrajzi adottság, amivel nem lehet mit csinálni, csak a           biztosítóhoz fordulhatunk.

Rongáláskor első a rendőrség

Ha egy látogatás alkalmával észrevesszük, hogy valaki kárt tett a sírban, legyen az lopás, törés vagy firkálás, minden esetben készítsünk fényképeket, hogy tudjuk bizonyítani az esetet. Mielőtt a biztosítóhoz fordulnánk, tegyünk feljelentést, ugyanis a társaság enélkül nem fog foglalkozni az üggyel és fizetni sem fog. A rendőrség ilyenkor eljárást indít ismeretlen tettes ellen.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188154_auto_resized.jpg
origo.hu

Elfogyott a drukkerek türelme, elzavarnák a magyar bajnokcsapat edzőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714875911
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178985_auto_resized.jpg
life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189002_auto_resized.png
metropol.hu

Pattanásig feszült a királyi család: azonnal hazatér Harry herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714875911
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert