Aktuális

Érdemes több módon védeni az autót

Bors

Létrehozva: 2018.07.29.

Hazánkban továbbra is nagy számban követnek el autók elleni bűn­cselekményeket, legyen az „csupán” egy egyszerű feltörés vagy épp a teljes eltulajdonítás.

A reklámokban látott ki- vagy elrabolhatatlan autók nem léteznek, ugyanakkor a tulajdonos sokat tehet azért, hogy ne az övé legyen a kö­vetkező.

Számtalan tévhit él az autósok körében. Egyrészt csalfa biztonságérzetet ad, hogy az új autók gyárilag rendelkeznek valamilyen védelmi rendszerrel, így a boldog tulajdonos azt hiszi, nincs szükség további biztonsági intézkedésre. Pedig ezeknek a rendszereknek is van gyenge pontjuk. Először is a kiismerhetőség, hiszen minden gyári védelmi eszközt azonos módon szerelnek be, így azok hatástalanítása ru­tinfeladat is lehet a profik számára. A következő tévhit, mely szerint egy egyszerű, az átlagostól eltérő védelmi rendszerrel – olcsó riasztó, kormányzár stb. – minimálisra csökkenthető a veszély.

A tömegcikként árult termékek ellen a profiknak ugyanúgy megvannak a megoldásaik, így a szakértők azt tanácsolják, ne egyes védelmi eszközökben, inkább védelmi rendszerben gondolkozzanak az autósok. Nem kell sokszázezres beruházásokra gondolni, de minél több egyedi, az átlagostól eltérő biztonsági eszközt alkalmazunk, annál nagyobb az esélye, hogy autónkat békén hagyják. Persze nincs lophatatlan jármű, ha pechünk van, és pont olyan gépkocsira van megrendelése a tolvajnak, akkor mindent elkövet, hogy elvigye. Ezért a gépjárművédelmi rendszer kialakításának az kell legyen a célja, hogy a bűnözőknek ne érje meg a kockázatot és a fáradságot a lopás.

A jó védelmi rendszer több elemből épül fel. A mechanikai védelmet nyújtó eszközök fizikai akadályokat állítanak, de fontosak a megelőzést szolgáló szerkezetek is, melyek kívülről benézve is jól láthatók, így elgondolkodtatják a tolvajt: belevágjon vagy inkább keressen másik autót? Egyik ilyen a kormányra szerelhető zár. A néhány ezer forintos egyszerű szerkezetek semmit sem érnek, egy komolyabb darab viszont már hosszabb ellenállást képes kifejteni. Érdemes az ablakokat, illetve a főbb szerkezeti egységeket az autó rendszámával gravíroztatni, megjelölni, mert ez az értékesítést nehezíti, s ezzel eltántorítja a tolvajt. A fóliázás az üvegtörés ellen nyújt védelmet, nem beszélve a minőségi fólia UV-sugárzás elleni védelméről. A sebességváltózárak, főleg a rejtett helyre beépített változatok, az autó mechanikai védelmének leghatékonyabb eszközei. Ezek a váltókart általában hátrameneti fokozatban rögzítik. Vannak köztük kulcsos, kissé nehezebben kezelhetők, de léteznek kódkártyával nyitható változatok is.

Kiemelt fontosságú a motortérzár, mely az egyszerű bowdenes zárszerkezetet kiegészítve teszi nyithatatlanná a mo­tortértetőt. Meggátolja a motortérben található elektronikai eszközökhöz és az elektronikus vé­delmi rendszer központi elemei­hez, valamint a komputerhez való hozzáférést, melynek kicserélésével, manipulálásával ellopható a jármű. A bűnözők számára az egyszerűbben eltávolítható alkatrészek is fontos célpontot jelentenek. A legkedveltebb elemek a kerekek, melyek lopása ellen a leghatékonyabb megoldás a kerékőr. Ez speciális csavarokból áll, melyek csak a saját ellendarabjukkal oldhatók. Érdemes egyedit választani, nem feltétlenül az adott márka kereskedésében kapható egyenterméket feltenni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27731_resized.jpg?avcount=1714795814
origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186940_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184997_auto_resized.jpg
ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185288_auto_resized.jpg
vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27730_resized.jpg?avcount=1714795814
origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187114_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Berki Krisztián anyukájának megvan rá az oka, miért nem beszél fiáról az unokáknak, Natinak és Emmának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186584_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mike Tyson életéért aggódnak, elmarad a nagy meccs?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt