Aktuális

Így körözze le a szomszédasszony pogácsáját!

Bors

Létrehozva: 2018.05.19.

<p>A kicsi, kerek, sós ízű sütemény elengedhetetlen alkotóeleme a magyar családok konyháinak. Egy tál frissen sült pogácsa... Mennyei!  Nem kell sokat bajlódni vele, és kiváló kiegészítője a főételeknek. Na, de mitôl lesz a miénk a legfinomabb? </p>

Folyamatosan „etetgesse” a kovászt!

A liszten kívül élesztő, só, cukor, vaj, tojás, tejföl és sajt szükséges a friss, omlós pogácsa sütéséhez. A Pékműhely mestere, Gubiznai Zoltán úgy gondolja, kovásszal lesz tökéletes a pogi. – Otthon legegyszerűbb ha elkülönítetten egy kis liszthez hozzákeverünk vizet még a pogácsa sütése előtt napokkal. Folyamatosan „etetgetve” a kovászunkat, azaz liszttel szórva érleljük, amíg hólyagos nem lesz. Amikor érezzük, hogy az illata savanykás, kész! – mondta el a pék. A liszt és vaj kovásszal történő egyesítése után jöhet a sajt hozzáadása. – Ötven százalékának sajttartalomnak kell lennie, úgy lesz jó a minősége. Ne csak a tetején legyen! Ezek után belekerülhet a tejföl, majd a tojás. Egy kilo­gramm liszthez három tojást ajánlok – mondta el a szakember.

Főtt krumplitól puha a tészta 

Sebők mama hosszasan gondolkozott, amikor pogija titkáról faggattuk, mert ahogyan fogalmazott, az ő korosztálya leginkább „gondolomra” süt. 

– Találomra teszem a lisztet három kanál zsírral, két kanál olajjal, sóval, és olyan három kanál tejföllel. Öt deka élesztőt egy kis cukros tejbe teszek egy tojással. Először a lisztet a zsírral, sóval, olajjal összemorzsolom, majd hozzáadom a tejfölt, aztán az élesztős tejet. A legfontosabb: kerüljön bele két főtt krumpli, mert attól lesz puha a tészta! Türelemmel hajtogassa! – tanácsolta Sebők néni, aki el­árulta: férje a tepertôsbe még fehérbort is szokott tenni.

Hamuban sülve ették

A magyar népmesékben a vándorútra induló hősök eledele volt a pogácsa, amelyeket az édesanyák sütöttek. A diákok is ezt kapták útravalónak a tarisznyába, és ma is ezt adják búcsúzóul, amikor elhagyják az iskolát. De valójában a tűz parazsában, héjában megsült burgonya volt az eredete.

Kacsazsírral próbálta?

Lipták Orsolya szakácsnő nagymamájától leste el a sütés csínját-bínját, de azért belecsempészi ételeibe saját ízvilágát is. – A tepertős a kedvencem, legtöbbször azt készítem. Ha leveleire szétszedhető a pogácsa, akkor az azt jelenti, hogy szántak időt a hajtogatására. Ropogjon benne a tepertő, de közben az egész lágy, krémes és puha legyen. Isteni a jó kis sült kacsazsír, nálam csakis így jöhet szóba, mert erőteljes az íze. Hajtásonként is belecsempészem, mert attól lesz igazán ínycsiklandó! – magyarázta a séf.

Felhabosítom a tepertőt vajjal és ecettel

A Fehértói Halászcsárda konyhafőnöke, egyben mesterszakácsa, Kádár-Németh Matild szerint érzéssel kell dolgozni a jó pogácsán. 

– A lazításon múlik az egész folyamat. Minél többféleképpen csinálja, annál jobb!  Első körben szitálja át a tésztát, tehát adjon hozzá levegőt. Második lépésben használjon valamilyen lazító anyagot, mondjuk élesztőt, mellyel a gombák gázt termelnek. Harmadik és legfontosabb lazítási mód a hajtogatás. A szimpla-dupla hajtogatást háromszor végzem el, pihentetéssel, így lesz tökéletes! Ami a titokhoz hozzátartozik, hogy a kiadagolt tepertőmennyiség felét beledolgozom a tésztába, a maradék tepertőt pedig felhabosítom vajjal és ecettel. Ezt a habos masszát a hajtogatásnál kenem a tésztára, háromszor. A végeredmény rétegesen megkelt gyönyörű pogácsa! – árulta el Matild.

Így készítse!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180653_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714595713
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178985_auto_resized.jpg
life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176568_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180286_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Fronton zsákmányolt nyugati fegyvereket állítottak ki Moszkvában (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714595713
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714595713
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó