Aktuális

Vigyázzon, mit ír alá: Örökölhető az üdülési joggal járó tartozás

Bors

Létrehozva: 2018.04.23.

<p>Fogadjunk, hogy önnek is van olyan  ismerőse, aki 10–20 évvel ezelőtt azzal dicsekedett, hogy üdülési jogot vásárolt a családnak. Amit a mai napig fizet. Vajon ő is 99 évre írta alá a szerződést?</p>

Általában milliós belépési díj befizetésével vásárolható meg az üdülési jog, amelynek megvétele után a naptári év pontosan meghatározott időszakában mi vagyunk a tulajdonosai egy ingatlannak, vagy annak egy részének. Tíz-húsz évvel ezelőtt elképesztő népszerűségnek örvendett ez a lehetőség, a családok tömegszámra vették az üdülési jogokat. A megvett heteket csereberélhették egymás között, így akár mindig máshol, belföldön, külföldön egyaránt nyaralhattak. 

A szerződések, így a tulajdonlások általában 90–99 évre szólnak, és ugyanúgy, mint egy normál ingatlan esetében, ilyenkor is éves fenntartási díjat kell fizetni. Ez általában 50–200 ezer forintig terjedő összeg. 

Nem lehet kibújni alóla

A Music FM péntek reggeli adásának egyik betelefonálója elpanaszolta: ismerősei hosszú évekkel ezelőtt 1,5 millió forintért vásároltak üdülési jogot annak reményében, hogy bizonyos helyeken életük végéig nyaralhatnak. Az azonban nem tűnt fel nekik, hogy a szerződésben az áll: 99 évig kell az éves díjakat fizetni. A panaszt tevő hölgy szerint az egész egy túlárazott dolog, mert a befizetni való összeg évről évre nő. Húsz évvel ezelőtt megérte, vagyis akkor még úgy tűnt. Azóta rájöttek, hogy nem, próbáltak mindent, de nem tudtak kiszállni a szerződésből.

És valóban. Dr. Csapó Szandra utazási jogász a Borsnak elárulta, a helyzet szinte mindig sakk-matt.

– A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy a megkötött szerződés örökölhető. A klasszikus hagyatéki eljárás érvényesül ilyenkor. A tartozás nem haladhatja meg a hagyaték értékeit, tehát mínuszt nem lehet örökölni. Amennyiben nagyobb értékű a hagyaték, mondjuk egy ingatlan, akkor azért mert ez egy tartozás, nem lehet kibújni a felelősség alól. Nem egyszer láttam, hogy örököltek üdülési jogot. A fenntartási díjat akkor is fizetni kell, ha nem veszik igénybe a szolgáltatást. A 99 évre szóló szerződés teljes élettartamot jelent, felmondásra nincs lehetőség – tette hozzá az ügyvéd. 

Keresse a hibákat 

Általában kedvezményes üdüléseken, programokon íratják alá a papírt a gyanútlanokkal, akik csak évek múlva jönnek rá, rossz üzletet kötöttek. 

– Sajnos a mai napig köttetnek ilyen szerződések. A közvetítő cégek elhívják az embereket belföldön vagy külföldön kedvezményes hétvégére, cserébe nem kell semmit tenni, csak meghallgatni pár előadást, amelyeknek témája az üdülési jogos konstrukció. Persze az összejövetel végén mindent megtesznek azért, hogy aláírják a résztvevők a papírt. Sok szépet mondanak a lehetőségről. A csak itt, csak most kezdetű mondatoknál kezdjenek gyanakodni! – magyarázta a jogi szakértő, aki elmondta, hogy többek között azért is fejlődhetett a jelenség komoly ipar­ággá, mert nem lehet kijelenteni, hogy egyértelműen csalásról van szó.

– Sok bírósági tárgyalás kimondja, az üdülési jogi szerződés nem tisztességtelen. Fontos, hogy megnézzék pontosan, mit ír a szerződés, mit írnak alá. Bizonyos szálláshelyeken be kell előre jelentkezni, van ahol nem, de ha homlokegyenest mást tapasztalnak, mint amit a szerződés rögzít, tehát teljes az ellentét, akkor lehet helye egy azonnali felmondásnak – tanácsolta a szakember.

14 napig gondolkodhat

Évekkel ezelőtt úgy próbáltak túladni az üdülési jogon és az ezzel járó állandó fizetési kötelezettségeken, hogy a szerződésen szereplő nevére alapítottak egy céget, eladták annak a jogot, majd csődbe vitték a vállalkozást. Ezt felismerték az üdülési jogot kínáló cégcsoportok is.

– Az utóbbi években olyan szerződéseket tesznek a vásárlók elé, amelyekben még azt is kikötik, hogy csak magánszemélynek adhatják el a jogot – magyarázta a szakember, aki felhívja a figyelmet a legfontosabb dologra: szerződéskötés után két hétig nem kérhetnek foglalót. Amennyiben a tizennégy nap alatt meggondoljuk magunkat, azt mondjuk, nem kérjük, nyilatkozzunk írásban a szerződés felbontásáról. Így olyan, mintha alá sem írtuk volna. Erre az elállásra adniuk kell egy formanyomtatványt. Ha nem kapunk, egy év tizennégy nap lesz a gondolkodási idő. 

Csak az eladás segíthet

Dr. Kamarás Péter jogi szakértő óva int mindenkit az efféle lehetőségektől, mert jó pár anyagilag tönkrement családot képviselt már. Ő is azt mondja, hogy örökölhető az üdülési jog minden kötelezettséggel.

– Gyakran el sem olvassák az apró betűs részeket. Sokan megütötték a bokájukat például a bánatpénzzel. Jó pár olyan nemzetközi cég van, amelyek még azt is beleveszik a szerződésbe, hogy az aláírásával a vevő vállalja, hogy ha meggondolja magát és vissza akar lépni, akkor bánatpénz gyanánt a teljes vételár tíz százalékát kifizeti. A legjobb megoldás az eladás. Ami igazi kihívás. Ez látszik abból is, hogy az újságok tele vannak efféle apróhirdetésekkel. Még áron alul sem egyszerű továbbadni – magyarázta a szakember, aki elmondta azt is, hogy ugyan az ingatlan használati jogát bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba, de tulajdonjogot nem. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181967_auto_resized.jpg
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27705_resized.jpg?avcount=1714733712
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184199_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A ma 125 éves Fradi első góljának szerzője Teller Ede üldözött családján segített a II. világháború alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27708_resized.jpg?avcount=1714733712
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182620_auto_resized.jpg
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183669_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Budapestiek, figyelem! Péntektől hatalmas káosz várható a fővárosi tömegközlekedésben, mutatjuk, hol zárják le az utakat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Elbűvölő. Erotika. Szépség" - Tóth Gabi fotói felrobbantották az internetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714733712
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZtbEbJz1-drhBEBvJ0t9wyGm0JmBNDwM-2xuXd8iz3w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxYTUxOGEwMDg4ZTQxMmViNGYwODYwZTU1MjkyN2M0.jpg
Megindító

Együtt lépett színpadra Curtis és a Duchenne-szindrómás Beni

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával