Aktuális

Saját vécét vitt Dél-Koreába Kim Dzsong Un

Ny. A.

Létrehozva: 2018.04.28.

<p>Eddig hadban állt egymással a két Korea - most azonban viccelődtek egymással a vezetők.</p>

Fekete Mercedesével gurult el a határig Kim Dzsong Un péntek délelőtt, ottani idő szerint 9 óra 30-kor. Tizenkét fős testőrsége kísérte. 

A határig már egyedül sétált el, ahol a másik oldalon, Panmindzsonban már várta a dél-koreai elnök, Mun Dzsein. A pillanat történelmi jelentőségű, hiszen észak-koreai vezető 65 év óta először lépte át a határt. A demarkációs vonalon egyébként mindkét ország hangszórókon keresztül üzen a szomszédba. Északon a kommunista propagandát, délen a diktátort kritizáló üzeneteket harsogják. Az RTL Klub szombat esti Fókusz Plusz riportjából viszont kiderül, hogy ezeket a találkozó idejére elhallgattatták. 

– Nagyon ver a szívem – kommentálta saját érkezését Kim, aki a védjegyének számító, úgynevezett Mao-öltönyében érkezett. 

A dél-koreai elnök sötétkék szettben feszített, illetve néhány árnyalattal világosabb kék nyakkendőt kötött. Hosszasan kezet ráztak egymással, majd kéz a kézben sétáltak a találkozónak helyt adó fehér színű Béke Házába.

Futottak a testőrök

A tárgyalótermet 2018 méter hosszúra és 1953 méter szélesre tervezték. A megbeszélés után együtt ebédelt a két vezető. Az odafelé vezető úton Kim a limuzinjába pattant, 12 öltönyös testőre futva kísérte. Ebéd után egy kékre festett hídon folytatott eszmecserét egymással a két vezető, majd levezetésként együtt szórtak földet és locsoltak meg egy fenyőfát, melyet még 1953-ban ültettek a két ország közötti fegyverszünet alkalmából.

Sokat viccelődtek

A találkozó láthatóan jó hangulatban telt, a két ország vezetője sokat viccelődött egymással. – Nem zavarom többet a dél-koreai elnök álmát a rakétatesztjeimmel – viccelődött Kim. Mikor elhagyták a Béke Házát, Kim búcsúzóul írt a vendégkönyvbe. „Új történelem kezdődik, ez a béke időszakának történelmi kiindulópontja”, írta a diktátor. S bár látszólag a találkozón mintha két jó barát találkozott volna, Kim nem bízott maximálisan a déliekben: saját vécével érkezett, nehogy alkalom legyen őt akár baktériummal is megmérgezni.

Ez volt a menü

A találkozót lezáró vacsorára már becsatlakozott Kim felesége, Ri Sol Ju is. Az asztal roskadozott az ételektől. Egy észak-koreai sztárséf frissen főzte a tésztát. Ehhez Észak-Koreából hoztak tésztakészítő gépet. Arra is ügyeltek, hogy – mivel az észak-koreai diktátor Svájcban töltötte diákéveit – svájci halételek kerüljenek a tányérra. De felszolgáltak kakashalat is, mely a déli elnök szülővárosának helyi fogása. Roston sült marhát is szervíroztak, a hús egy helyi tanyáról származott. A desszerteknél svájci csokoládéból, macaronból és sajttortából választhattak a vacsoravendégek. Egy mangó mousse-t is felszolgáltak, melyre dekorációként egy egyesített Koreát ábrázoló térképet raktak, ami viszont kisebb diplomáciai botrányt kavart, mert olyan szigetet jelöltek meg rajta Korea részeként, melyet Japán régóta magának követel.

Békét kötnek

A két koreai vezető a tervek szerint még idén aláír egy békegyezményt, mellyel lezárnák a két ország közötti háborút. Hiszen hivatalosan hadban állnak egymással, az 1950–53 között dúló harcokat csak fegyverszüneti megállapodással, békeegyezménnyel még nem zárták le.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174267_auto_resized.jpg
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714454409
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174638_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175037_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Rendesen kitoltak a magyar kéziválogatottakkal az olimpiai program kialakításánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714454409
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174399_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714454409
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak