Aktuális

Minden család megkapja a rezsicsökkentést

P. Zs.

Létrehozva: 2018.04.03.

Sokan értetlenül vették tudomásul: kevesebb jut a rezsicsökkentésből annak ellenére, hogy úgy tudták, minden család számláján megjelenik a 12 ezer forintos jóváírás. Utánajártunk, kik és miért nem kapják meg a beígért csökkentést.

Több olvasónk is jelezte, aránytalanul kapják a háztartások a bejelentett rezsicsökkentést. Az elhúzódó, kemény tél miatt döntött úgy a kormány, segíti a háztartásokat azzal, hogy 12 ezer forintos jóváírást ad a fűtésszámlából. Ám a gyakorlatban kiderült, vannak, akiknek 1000 forint sem jut, míg másoknak akár duplán is jóvá­írhatják a beígért összeget.

Házközponti fűtés miatt osztozkodnak

Mindenki megkapja családonként, csak a tömbházfűtésesek, mint mi, sajátos módon nem. A furcsaság, hogy akik közös, háztetőn elhelyezett kazánokkal fűtenek, közösen kapják az ajándékot is, összesen 120 000 forintot. Ha elosztjuk, családonként mintegy 1500-3000 forint jut – panaszolta olvasónk. Ám van, ahol még ennél is több lakásra oszlik a pénz, vagyis tovább csökken az összeg – van, ahol az ezer forintot sem éri el.

Van, ahol dupláznak

Előfordulnak olyan lakótelepek, ahol távhővel fűtenek, ám gázzal főznek. Ők is ugyanúgy megkapták a tájékoztatást a szolgáltatótól, meglepetésükre ráadásul mindkettőtől: a gáz- és a távhőszolgáltatótól egyaránt. Korábban elhangzott, hogy sehol sem kaphatják meg duplán a 12 ezer forintot, így ott értetlenül állnak a lakók a dupla értesítés előtt.

Villanyfűtésre nem jár

Rendkívül csalódott egy Komáromban élő asszony, mert évtizedek óta sosem részesül a rezsicsökkentésekből, pályázatokból.

– Már negyven éve elektromos fűtésem van. Amikor bejött a fűtéstámogatás, én is jelentkeztem, de kiderült, hogy a villanyfűtésre nem jár. Hogy miért, arra nem volt válasz, csak vállvonogatás. Azóta én nem is firtattam a dolgot, de most ez a 12 000 forintos fűtési jóváírás kiverte a biztosítékot nálam, és a házunkban még vagy tíz-tizenkét embernél is – írta szomorúan a Borsnak az asszony. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunk megkeresésére közölte, a téli rezsicsökkentés valóban nem érinti az elektromos árammal fűtőket, ám ők a fo­gyasztók kevesebb, mint egy százalékát teszik ki. A 2013– 2014-ben megtett lépésekkel, köztük a villamos energia árának 25 százalékos csökkentésével, azonban az ő rezsiterheik is jelentősen mérséklődtek az elmúlt években.

Kormányrendelet szerint adják

Már jóváírta a Nemzeti Közművek a csökkentést mintegy 3,2 millió fogyasztó számláján, így azokat már áprilisban láthatják a fűtéscsekken. Akinek a márciusi számlája 12 ezer forintnál kevesebb, azoknál a fennmaradó összeget a következő hónapban írják majd jóvá. Ezt a rezsicsökkentésről szóló kormányrendelet alapján kellett elszámolniuk:

  • az egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló lakossági fogyasztók (mérővel rendelkező, mérő nélküli és előrefizetős mé­rős egyaránt) részére 12 000 forintot,
  • a 20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló fogyasztói közösség esetében 24 000 forintot,
  • a 20 m3/h vagy afeletti gázmérővel rendelkező egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló fogyasztói közösség esetében 120 000 forintot.     

Igazságos, korrekt elszámolás lesz

Cseresnyés Péter a Facebookon azt írta múlt csütörtökön, amikor Orbán Viktor Nagykanizsán járt, ő jelezte neki, hogy a kormányunk által meghozott téli rezsicsökkentés döntése értelmében jelenleg nem mindenki részesül egyformán a támogatásból. „Nagykanizsán például a keleti városrész nagy lakóközösségeiben élők, ahol akár ötven-hetven lakást is egy kazánról fűtenek, jóval kisebb támogatást kaphatnának, mint az egyéni fogyasztók.” Cseresnyés felvetésére Orbán Viktor biztosította őt arról, hogy megvizsgálják „az igazságos, korrekt elszámolás lehetőségét, mindenképp megoldást találnak a problémára és minden egyes család részesülni fog a 12 000 Ft-os támogatásból”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184181_auto_resized.jpg
origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27724_resized.jpg?avcount=1714760411
origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185288_auto_resized.jpg
vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184251_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27726_resized.jpg?avcount=1714760411
origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182599_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186400_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714760411
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt