Aktuális

Gyilkosok keresésében is segíthet Orosz László géntérképe

Bors

Létrehozva: 2018.03.07.

<p>Gyilkosok és mézhamisítók azonosításában is segíthet egy friss magyar kutatási eredmény. De mi az a genomtérkép? És hogy jönnek a képbe a gímszarvasok? </p>

Forrás: AFP, MTA

Ötmillióból kihozták

A gímszarvas együtt van az emberrel a jégkorszak óta, ezért különlegesen fontos élőlény. A harminc éve genetikával foglalkozó professzor, Orosz László a fenséges állatokat tanulmányozva már régebben rájött, hogy úgynevezett fajtakeresztezéssel gímszarvas-géntérképet lehet „ké­szíteni”, csak pénz és megfelelő technológia nem volt hozzá. A dolog a folyamatos tudományos-technikai fejlődésnek köszönhetően mostanra vált megvalósíthatóvá, ráadásul a vártnál sokkal olcsóbban. Az eleinte több száz milliós költségvetéssel számoló hazai kutatás végül ötmillióba került – magyarázta az MTA rendes tagja az InfoRádiónak. A magyar eredmény nemzetközi szinten is jelentős. 

Bakonyi vagy gemenci?

A géntérkép legegyszerűbben megfogalmazva egy olyan kódsor, ami minden génnek megmondja a sorrendjét. Ez azért lényeges, mert egy adott faj evolúciójáról rengeteget megtudhatunk belőle, gyakorlatilag megismerhetjük a gé­nekben történt összes változást, ami év­milliók-évszázezrek alatt bekövetkezett a fajnál. A géntérképnek köszönhetően nagy pontossággal meg lehet állapítani azt is, hogy egy ismeretlen szarvas a Bakonyból vagy éppen a Gemencből szár­mazik-e.

– Kerestek Olaszországból két lelőtt gímszarvas miatt. Nem olyanok voltak, mint amilyenek a környéken élnek. Mi hajszálpontosan megmondtuk, hogy Magyarország mely területéről származnak – érzékeltette egy példával a professzor, mi­ről is van szó. – Meg tud­juk oldani, hogy minden gímszarvast egyedileg azonosítsunk. És a módszer rengeteg területen hasznosítható, így az állattenyésztésben vagy a bűnügyi nyomozásban is: se­gíthet egy elkövető azonosításában – magyarázta Orosz László.

A pannon méh méze

Az egyik faj genomprogramja segíti a másik faj genomprogramjának a fejlődését. A kutatásnak köszönhetően kiderült például az is, hogy a Magyarországon őshonos nagyragadozók, a medve, a hiúz, a farkas pontosan honnan került ide: a Kárpátokból jöttek. Hajszálpontosan azonosítani lehet a vaddisznókat is. Sőt ha a mangalica-genomprogramot megvalósítják, annak nagy gazdasági jelentősége lesz, mert ki lehet majd szűrni a hamisítókat. 

A kutatás ugyanígy orvosság lehet a mézhamisítás problémájára is, amiről épp hétfői számunkban írtunk. A szakemberek a pannon méh – a Magyarországon honos méhfaj – genetikai profilja alapján kialakított DNS-diagnosztika segítségével azonosítani tudják a Magyarországon előállított mézeket, és azt is, ha ezeket hamisítják, azaz keverik valamivel.

Kislexikon

DNS Az élőlények azon sejtjeiben, amiknek van sejtmagja, hosszú DNS-molekulák vannak a magban feltekeredve. A DNS egyrészt megőrzi és nagyjából változatlan formában tovább­adja az utódnak a genetikai információt, másrészt a benne kódolt információt működteti is. Ha a DNS-t kivennénk és kinyújtanánk, akkor a hossza elérné a két métert. Ebben ott van az információ a szervezet teljes felépítéséről, például az ember haj-, bőr- és szemszíne, hajlama a hízásra vagy egyes betegségekre.

GÉN A DNS-molekulán vannak olyan részek, amik egy-egy fehérje előállításához szükséges információt tartalmaznak. Ezeket a szakaszokat hívjuk géneknek.

KROMOSZÓMA A DNS-molekulák erősen összetekeredett állapotba kerülve kis testecskéket alkotnak. Ezeknek a neve a kromoszóma. A kromoszómának azonban csak a fele DNS, másik fele fehérje. Ezekre a fehérjékre tekeredik rá meghatározott módon a DNS-lánc, mint fonal az orsóra. Az emberi testi sejtekben 23 pár kromoszóma található.

NUKLEOTID A DNS-molekulát nukleotidok építik fel. Egy nukleotid egy cukormolekulát, egy foszforsavat és egy szerves bázist tartalmaz, utóbbinak négy típusa van (A, G, T, C). A DNS-molekula két szálból áll, ami e bázisokon keresztül kapcsolódik össze meghatározott szabály szerint. Az egész kettős lánc egy létrára hasonlít, ami spirálisan fel van tekeredve.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168925_auto_resized.jpg
origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27510_resized.jpg?avcount=1714279212
origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169736_auto_resized.png
metropol.hu

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169536_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Sarokkal adott gólpasszt a PSG ellen a magyar válogatott játékos + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714279212
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714279212
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714279212
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/NuyMVxpDLND8filpfAEDrX15zuuENvMLOSNbDdmkQcQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg1MDdiYTQ2ZjYzZTQwZjlhYjkyNWJjMjhmMDRjYzJm.webp
Szívszorító

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/sMbLs9749tGqn2SfFOf4fJd1bHil4AOerIKtr00u3ys/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FlNDU1ZWRhZDBmNDQ4NmI5NWI1YjA0ODllN2NjN2Rk.webp
Baleset

Új fejlemény az egri fiúról, akit vagon tetején rázott meg az áram – megvan, mikor ébresztik fel a mesterséges kómából