Aktuális

­­­A boncmester maga dönt arról, kér-e pénzt a gyászolótól

V. G.

Létrehozva: 2018.02.22.

Nem elég a gyász, már a kórházi boncmesterek elôtt azzal szembesülhetünk, hogy még a szem lecsukása is pénzbe kerül.

Forrás: Thinkstock

Megdöbbentő írást tett közzé egy asszony a Facebookon: súlyos tízezreket kértek tőle egy vidéki kórház halottasházában azért, hogy  felöltöztessék elhunyt nagymamáját, zárják le a szemét, be a száját. Az elhunyt családtagja nem hitt a szemének: külön tételként számolták fel a haj megfésülését. Csalódottságát, tapasztalatát és szomorúságát írta ki magából az asszony az interneten, de sorai egy szempillantás alatt hatalmas port kavartak. Pár óra alatt több mint százan szóltak hozzá írásához, amelyben döbbenetének adott hangot. Fájlalja, hogy míg régen lehetőség volt szépen elbúcsúzni szeretteinktől, addig ma az embernek már a kórházi halottasház ajtajában mélyen a zsebébe kell nyúlnia, cserébe pedig annyit kap külön kérvény benyújtása után, hogy egy üvegablakon keresztül ránézhet elhunyt szerettére. De vajon ki a felelős az árazásért? Kin múlik, hogy ugyanaz a szolgáltatás ingyen vagy több tízezer forintért legyen elérhető? A Bors hosszas kutakodásba kezdett, de a kényes témáról mindenki csak hallgat. Egy biztos: az országos szervezetlenség.

– Nincs teljes körű szabályozás a kórházakra vonatkozóan, maguk döntenek a ha­láleset utáni procedúra ezen részleteiről – árulta el kérdésünkre egy temetkezési vállalkozó, aki először vállalta nevét, arcát, de aztán úgy döntött, inkább névtelenségbe burkolózik, mert túl őszintének tartotta vallomását.

Itt keressen szakértőt!

A betegjogi képviselőkről, és illetékességi területükről interneten az OBDK honlapján (www.obdk.hu) a „Betegjog” ponthoz tartozó „Betegjogi képviselők elérhetőségei” alpont alatt tájékozódhat, de az egészségügyi szolgáltatók, rendelők, kórházak várótermében is ki vannak függesztve a szakértők elérhetőségei.

– A kórházak többsége hűtési, halottkezelési, illetve öltöztetési díjat szed, ezek összesen több tízezer forintba is kerülhetnek. Léteznek olyan intézmények, ahol ezek az összegek külön részekre vannak bontva, de belefuthatunk olyan klinikába is, ahol semmilyen költséget nem számolnak fel – magyarázta a temetkezési szakember. – Az intézmények sok esetben financiális gondokkal küzdenek, érthető, hogy kérnek pénzt. Ráadásul egy boncmester havi nettó jövedelme kilencvenezer forint körülire tehető. Az ő lelki terheltségét is vegyük figyelembe, amit a munkavégzés során átél. Ha lenne minden kórházra kiterjedő egységes szabályzat, lenne felelőse az árazásnak – magyarázta a vállalkozó. És tényleg nincs felelős. Hiába próbáltunk utánajárni annak, hogy hivatalosan elfogadható, szabályos dolog-e „beárazni” az elhunyt körüli teendőket, kérdéseinkre a kórházak nem válaszoltak, ahogyan a megkeresett boncmesterek sem voltak hajlandóak.

Miben tud segíteni a betegjogi képviselő?

Segít az elhunyt hozzátartozójának a panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását, mely megkeresésre az egészségügyi szolgáltató 30 napon belül köteles érdemben válaszolni (kivételt képez, ha a panasz orvoslásához más szerv vagy hatóság megkeresése szükséges, mely esetben 60 nap az ügyintézési határidő).

A hozzátartozó írásbeli meghatalmazása alapján – az elhunyt beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben – panaszt tehet az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnál.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172525_auto_resized.jpg
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174321_auto_resized.png
metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170326_auto_resized.jpg
vg.hu

Készül a 96 méter magas kémény, épül a török üveggyár Kaposváron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173346_auto_resized.png
metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171031_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714415712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú