Aktuális

30 év után elszakították családjától az édesapát – videó

Bors

Létrehozva: 2018.01.17.

<p>Jorge Garcia hétfő reggel úgy búcsúzott el feleségétől és két tinédzser gyermekétől, hogy egyelőre fogalma sincs, mikor láthatja őket újra. A 39 éves mexikói férfit ugyanis 30 év után kitoloncolták az Egyesült Államokból, köszönhetően Donald Trumpnak és az általa szigorított bevándorlási szabályoknak.</p>

Garciát 30 évvel ezelőtt egy családtagja hozta át Mexikóból a lehetőségek hazájába, pontosabban Detroit városába, és a férfi azóta tisztes életet élt Amerikában. Megházasodott, született két gyermeke, és családjában őt magát kivéve mindenki amerikai állampolgár. Jorge Garcia már 2005 óta küzd azért, hogy ő is állampolgárságot kapjon, de hiába költöttek a különböző procedúrákra már több mint 125 ezer dollárt (31 millió forintot), nem jártak sikerrel. A családapát 2009 óta fenyegette a kitoloncolás veszélye, ám Donald Trump elnökké választása után olyannyira szorulttá vált számára a helyzet, hogy már tavaly novemberben végzést kapott arról, hogy el kell hagynia otthonát és életkora miatt még a DACA nevű, az illegális bevándorló fiatalokat védő programban sem vehet részt.

Utolsó, amerikai földön töltött perceiben többen is tüntettek a detroiti repülőtéren, és a megjelenők azt skandálták, hogy senkinek nincs joga családokat szétválasztani. Garcia kitolcolása azért is véleményes, hiszen még egy egyszerű gyorshajtás miatt sem került soha összetűzésbe a törvénnyel, keményen dolgozik, évtizedek óta becsületesen fizeti az adóit. Ennek ellenére a hatóságok úgy döntöttek, január 15-én el kell hagynia az országot.

– Szomorú vagyok, hogy a családomat egy ilyen nehéz időszakban kell itthagynom. Nem tudom őket segíten a mindennapokban, meddig fogják bírni nélkülem, nagyon kemény dolog ez – nyilatkozta az apuka a Detroit Free Pressnek, aki a jelenlegi döntés értelmében legalább 10 évig nem léphet be az Államok területére.

Hogy mit lehet tenni ilyenkor? Az, hogy Garcia felesége, Cindy amerikai állampolgár, semmit nem jelent ebben az esetben. Sőt, még a bevándorlási hivatal munkatársai is elismerik, hogy ezzel még a városnak is ártanak, hiszen a Garciához hasonló előéletű bevándorlók kitoloncolásával tovább csökken az évek során szinte kiürülő Detroit lakossága. Diego Bonesatti, egy bevándorlási ügyekre szakosodott jogász szerint egészen elképesztő, ami történik.

– Egy olyan helyre küldik, ami soha nem volt az otthona. Itt az otthona az Egyesült Államokban, ezt a helyet ismeri és minden ide köti őt. Sajnálatos, hogy éppen Martin Luther King születésnapján történik mindez, amikor a társadalom sokszínűségét, az emberi jogokat kellene ünnepelnünk – nyilatkozta a lapnak Bonesatti.

Az apa nélkül maradt család egyelőre nem tudja, merre tovább, de a döntés már annyira megrázta őket, hogy még karácsonyfát sem állítottak.

– Ez egy rémálom, ami valósággá vált. Nincs más választásunk, mint szembenézni vele és elfogadni azt, ami ezután következik – mondta Cindy Garcia.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189614_auto_resized.jpg
origo.hu

Verstappen még sosem tett olyat, mint a Miami Nagydíj időmérőjén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714889110
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189106_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714889110
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180012_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Figyelmeztet a szakértő: erre az 5+1 dologra soha ne keress rá a neten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189228_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Helyszíni fotókat kaptunk a budapesti buszbalesetről

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/KMlN-_3pvcggTMlj5xEcvplL7MAGFm3NAWt7xgz9nBg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhMWJlMGNkYjYzNDRkMDhiODQ5M2FlNmRlZmFmMzBl.jpg
Baleset

Métereket repült a szombathelyi tini – videón a pillanat, ahogy elgázolták

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók