Aktuális

Részletek leplezik le a kamuhíreket

Címkék
álhírkamu

B. P.

Létrehozva: 2017.03.17.

Internetes oldalak sora növeli álhírekkel a látogatottságát és a bevételét, mert az ott hirdetők a megtekintések után fizetnek. A hamis infókat olvasók tömege hiszi el és osztja meg a közösségi oldalakon. Az alábbi tippek óvhatnak a kamulavinától.

Kiindulópont

Győződjünk meg a hírt közzé tévő oldal hitelességéről, az ott található egyéb tartalmakról, illetve a szerkesztőség elérhetőségéről! Egy gmail-es cím vagy az elérhetőség hiánya mindig gyanús. (Például az abcnews.go.com az eredeti oldal, az abcnews.com.co, ahol nincs elérhetőség – kamu.)

Jelige: hoax

Az álhír nemzetközi szava a hoax, érdemes a meglepőnek vélt hír és a szereplők neve mögé beírni a keresőbe. Gyakran ennyi is elég, hogy leleplezzünk egy kamusztorit, és ne terjesszük tovább. (Népszerű leleplezőoldal az angol nyelvű snopes.com és a hazai urbanlegends.hu)

Kétértelmű címek

Egy ütős cím nem mindig fedi az egész cikket, ezért érdemes megismerni a teljes szöveget. Kiderülhet, a fősor kétértelmű vagy erősen túlzó. (Például: Gumit használ a dobos otthon – koncertre gyakorol, de a szomszédok miatt nem dobot, hanem gumilapokat püföl.)

Konkrétumok nélkül

A szerzők, a szakértők és az intézmények hitelesnek tűnhetnek, ám ha rájuk keresünk, kiderülhet, nem léteznek vagy nem ez a szakterületük. Ha nincs szerző, dátum, konkrét helyszín és megszólaló, szinte biztos, hogy kamuhírt olvasunk.

Naprakészen

Gyakori, hogy a megosztó nem nézi meg a cikk keletkezésének dátumát. Így friss hírként keringhetnek évekkel ezelőtti tények, melyek ma egész más értelmet nyerhetnek. (Például: Jön a vasárnapi boltbezárás!)

Viccelős oldalak

Direktpoénokkal operál a Hírcsárda nevű netes oldal, mely jelzi is, hogy álhírportál. (Alapítva: 1351). Sokan mégis komolyan veszik, mi több véleményükkel kísérve osztják meg a tartalmát, így torzítva valósnak a szórakoztatást. (Például: Szégyen és gyalázat, mindent eltűrünk?! Emlékmegszállással köszönti az orosz elnök az 1956-os forradalom évfordulóját.) 

Dombi: ne vegyünk mindent komolyan!

A népszerű humorista, Dombóvári István szerint egy cikk nem a tovább­adó, hanem a szerző felelőssége, bár kísérőgondolataival azért ő is jelzi, mit mennyire vesz komolyan. – Kihívás figyelemfelkeltő anyagokat írni. Egy olyan címre, hogy Embergyereket szült egy elefánt, tízből kilencen poénból kattintanak, igaz, ők azon is csak mosolyognak, aki ezt komolyan veszi. Én főleg szórakoztató tartalmakat osztok meg, és sosem vettem még le cikket amiatt, mert időközben tájékozódtam vagy meggondoltam magam. Uszításra alkalmas dolgokat viszont még akkor sem osztok meg, ha humorosnak tűnnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek