A mézeskalácssütés a karácsony közeledtével jó ideje közösségi esemény egy Baranya megyei településen. Ám az alig nyolcszáz lelkes Geresdlakon kilenc év után szintet léptek, és ezúttal a település hóval borított, kicsinyített mását formálták meg a süteményből.
– Annak idején az volt a célunk, hogy összehozzuk az embereket, és ez évről évre remekül sikerül is. Most először készítettük el azonban az egész falut mézeskalácsból, amire nagyon büszkék vagyunk. A legapróbb részleteket is kidolgoztuk, szinte az összes utca megtalálható az ehető maketten. Száztíz házat sütöttünk, de megformáltuk a közintézményeket, az iskolát, a templomot, a kilátót, a temetőt, és a focipályát is – mesélte a Borsnak a kezdeményezés összefogója, Kettné Schmidt Tímea.
A mézeskalácsok sütését egy egyesület támogatta. Az édes kis település elkészítéséhez negyvenöt kiló lisztre, húsz kiló cukorra, 200 tojásra, rengeteg mézre, fahéjra, és számos fűszerre volt szükség.
– Nagyjából egy hónap alatt végeztünk vele. Körülbelül ötvenen dolgoztunk rajta, kicsik és nagyok egyaránt. Mindig nagyon jó volt a hangulat. Tíz alkalommal gyűltünk össze, de persze volt, aki otthon is sütötte a mézeskalácsot – mondta a szervező.
A mézeskalácsfalunak az ország minden szegletéből a csodájára járnak. Az alkotást egy régi iskolaépület osztálytermében állították ki, és kilenc hónapon át lehet megtekinteni.