Aktuális

Helyzetjelentés: Budapestet nem érdekli a népszavazás?

Bors

Létrehozva: 2016.10.02.

A Nemzeti Választási Iroda 13 órás összesítéséből az derül ki, a fővárosiakat mozgósította a legkevésbé a népszavazás. A részvételi arány (a szavazásra jogosultak között) 21,32 % - ami gyakorlatilag továbbra is a legalacsonyabbnak számít. Az országos átlag egyébként 23,56%, arányaiban nézve pedig Győr-Moson-Sopron megyében adták le a legtöbb voksot: 25,91 százalékot. A második helyen Vas megye áll (25,7%), míg a harmadik Heves (25,45%).

A szavazás reggel hatkor kezdődött, és este hétig tart, azaz már túl vagyunk a félidőn. A számok jól mutatják, továbbra is kérdéses, hogy összejön-e az 50%-os részvételi arány, ami a népszavazás érvényességéhez szükséges.

Ennek ellenére a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kósa Lajos úgy fogalmazott, miután Debrecenben leadta a szavazatát, hogy a népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye. Mint mondta, a lényeg nem a szavazók száma, hanem az igenek és a nemek aránya.

Természetesen mindeközben a külföldi sajtó is foglalkozik a népszavazással. A brit Sunday Times például a Brüsszel elleni lázadás elsődleges mozzanatát látja benne, hozzátéve, hogy Orbán Viktor valójában Angela Merkel német kancellár és a nyitott kapuk általa képviselt politikája ádáz ellenlábasaként pozícionálja magát.  

A német Die Zeit a következőképp jellemezte a szavazást megelőző helyzetet: a kormány agresszív kampánnyal bíztatta a polgárokat a nem szavazatokra, míg az ellenzék gyakorlatilag megnémult.

A spanyol El Pais napilap egy cikke egész konkrétan idegengyűlölő népszavazásnak minősítette a magyarországi referendumot, míg a római Il Messaggero kommentárja szerint Magyarország Brüsszel ellen vonul az urnákhoz - összegez az MTI.

Update: az NVI 15 órás jelentése szerint továbbra is Budapest voksolási hajlandósága a legalacsonyabb. Az országos átlag 30,66%, a fővárosé 27,38%. A jelenlegi számok alapján Vas megyében volt a legnagyobb a szavazók aránya (35,45%).

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek