Aktuális

Kérkednek vagyonukkal az orosz újgazdagok

Kiss Boglárka

Létrehozva: 2016.09.18.

Sokaknak csípi a szemét, ahogy a Londonba behajózó orosz oligarcha, Andrej Melnicsenko a vagyoná­val kérkedik, de ő – hasonszőrű honfitársaival egyetemben – szereti megmutatni, mije van.

Roman Abramovics 

Nagy vagyonról árulkodik, ha valaki magáncélra vásárol luxusjachtot, és még nagyobbról, ha egy barátjának: Roman Abramovics a harmincmilliárd forint értékű Le Grand Bleu fényűző hajóóriást adta egy barátjának ajándékba néhány éve. 

A most 49 éves Abramovicsról tudni lehet, hogy nem öröksége vagy szülei vagyona tette Oroszország egyik leggazdagabb emberévé, hiszen árvaházban nevelkedett. A kilencvenes években kóstolt bele az olajüzletbe, majd Borisz Berezovszkij iparmágnás bevezette az akkori elnök, Borisz Jelcin zárt körébe – az itt kialakított kapcsolatok is segítették későbbi életszínvonalának kialakításában.

Vlagyimir Putyin életrajzírója, Chis Hu­tchins szerint Putyin elnök és Abramovics úgy vannak, mint apa és fia: nem ki­zárt, hogy a „pótszülő” is segíti Abramovicsot.

Bár amikor második feleségétől, Irina Vjacseszlavovnától 2007-ben elvált – mert kiderült, Roman csalja őt a szupermodell Darja Zsukovával –, Irina rengeteg pénzt elperelt a csalfa férjtől, de Roman így sem csúszott le a leggazdagabb oroszok listájáról. Nettó vagyona 8,1 milliárd dollár (2210 milliárd forint), s bár ezzel nem dobogós, mégis ő az egyik leghíresebb újgazdag orosz, és ezt esztelen költekezésével harcolta ki. Nemcsak a focilabdával, magukkal a játékosokkal is szeret játszani: kedvére vásárolta és adta el a futbal­listákat, míg össze nem állt a 2003 óta tulajdonában lévő csapat, az angol Chelsea FC.

38 évesen, hódolva vadászszenvedélyének, 520 millió forintnyi összegért vásárolt kétezer madarat, amiket sussexi birtokán elengedett, és szinte kivétel nélkül levadászott.

Legalább 2,7 milliárd forintot érő, harminc darabos autógyűjteményének gyöngyszeme a limitált Ferrari FXX modell, az a típus, amit Schumacher is vezetett, de garázsában van még Aston Martin Vulcan, Mercedes-AMG GT3 és Bugatti Veyron típus is. Augusztus elején Abramovics szintén milliárdos barátja, Viktor Karityonin lezáratta az ő tulajdonát képző nürnbergi F–1 pályát, hogy kipróbáljanak néhányat a luxusautókból – másra egyébként nem igazán használják a méregdrága kocsikat. Lehet, hogy Abramovics következő ajándéka magának egy Formula–1 csapat megvásárlása lesz?     

Vlagyimir Doronyin

Igaz lenne, hogy pénzért mindent meg lehet vásárolni? Úgy látszik, Doronyin, hála hatalmas vagyonának – ami háromszázmilliárd forintnak felel meg –, nem szenved semmiben hiányt: csinos nők, hatalmas villák, hírnév, minden akad számára. Az 53 éves milliárdos néhány éve a gyönyörű modellt, Naomi Campbellt költöztette be moszkvai luxuslakosztályába. A kapcsolat csúnya véget ért, amikor 2013-ban Doronyin félrelépett Zi Lin modellel – azzal a lánnyal, aki Naomi műsorában, a The Face valóságshow-ban szerepelt –, mondani sem kell, Lint azonnal kirúgták a műsorból és a modellügynökségétől.

Doronyin kapcsolatban áll Abramoviccsal, bár nem volt jó hatással a mil­liárdosra: rászoktatta őt egy online szerencsejátékra, ahol Abramovics eljátszotta egyik, százmillió forint értékű jachtját.

A moszkvai Donald Trumpnak nevezik is nevezik Doronyint – utalva az amerikai milliárdosra, akinek vagyona nagy része ingatlanokba volt fektetve a 2010-es évek elején.

Amikor még együtt volt Campbell-lel, Doronyin hárommilliárd forintos luxuslakást vett neki Brazíliában. Néhány évre övé volt Berlusconi „szexvillája”, a rossz hírű Villa Certosa is, amit eredeti tulajdonosa 122 milliárd forintért dobott piacra, és Doronyin le is csapott rá, ám idővel túladott rajta. Ezeken kívül világszerte vannak luxuslakosztályai az orosz ingatlanmogulnak. Kedvence mégis – hű hazafi lévén –, a rubljovkai kúriája lehet: az orosz Beverly Hillsnek nevezett városka egy újgazdagoknak fenntartott luxusövezetben fekszik, csupa elit, minden extrával felszerelt házakkal, gyönyörű zöld parkokkal és nagyon magas közbiztonsággal. A világon itt a legdrágábbak az ingatlanok – tökéletes lakhatási és befektetési lehetőség az olyan szerencséseknek, mint Doronyin.

Alisher Burkhanovich Usmanov

A Forbes idei listája szerint a harmadik leggazdagabb orosz Alisher Usmanov, 13,5 milliárd dolláros (3700 milliárd forint) vagyonával.

Kezdőtőkéjét fém- és bányászati tevékenységekbe való sikeres befektetéssel szerezte. A USM Holding óriásvállalat tulajdonosaként horribilis vagyonát kommunikációs csatornákban kamatoztatja: nevéhez köthető a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a MagaFon, a legnagyobb orosz online cég, a Mail.ru. 2013-ban százmillió dollárt (húszmilliárd forint) fektetett az Apple-be.

Évek óta lejjebb csúszik a neves listán, vagyonát ugyanis rohamtempóban faragja. Abramovicshoz hasonlóan ő is fociőrült: résztulajdonosa az Arsenalnak, 2008-ban pedig az orosz focicsapat, a Dinamo Moszkva meccseit szponzorálta. Luxusjachttal egyébként Usmanov is büszkélkedhet: Dilbar nevű hajószörnyetege 156 méter hosszú, 41 ezer négyzetméteres belterű, két helikopterleszállóval is rendelkezik. A „teknő” lekörözi Melnicsenko Motor Yacht A-ját is, pedig Usmanov annak töredékéért, 13 milliárd dollárért vásárolta meg az ő igényeire szabott luxushajót.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182411_auto_resized.jpg
origo.hu

Elveszíti a háborút a Windows 11

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27705_resized.jpg?avcount=1714728313
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184663_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp az éjjel fellélegezhetett, már nem kell aggódnia + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182599_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27702_resized.jpg?avcount=1714728313
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183669_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Budapestiek, figyelem! Péntektől hatalmas káosz várható a fővárosi tömegközlekedésben, mutatjuk, hol zárják le az utakat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714728313
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZtbEbJz1-drhBEBvJ0t9wyGm0JmBNDwM-2xuXd8iz3w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxYTUxOGEwMDg4ZTQxMmViNGYwODYwZTU1MjkyN2M0.jpg
Megindító

Együtt lépett színpadra Curtis és a Duchenne-szindrómás Beni

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával