Aktuális

Miért a repterek a terroristák főbb célpontjai?

Bors

Létrehozva: 2016.07.08.

A legutóbbi repülőtér ellen irányuló merényletben <a href="http://www.borsonline.hu/aktualis/41-embert-meszaroltak-le-a-repteren/114786">41 ember lelte halálát</a>. Elmondjuk, mi az öt legfőbb ok, amiért a terroristák épp a légikikötőket támadják.

1. Sok ember, különböző országokból

A repterek szinte a nap minden órájában zsúfolva vannak emberekkel, akik különböző országokból, különböző országokba tartanak. A hírverés tehát nem csak az adott ország főcímei között fog feltűnni kiemelt helyen a médiumokban, hanem jó eséllyel azokban is, ahol állampolgárokat veszítettek el a merényletekben. 

2. A becsekkolás bent van és nem kint

A világ repterein bevett szokás, hogy az érkező utasok a terminálokon belül mutatják be irataikat, adják fel bőröndjeiket. Így nem keltenek feltűnést azok sem, akik egyszerű utasnak álcázva magukat, őgyelegnek az utazók között, akár nagy méretű táskával is. Az átvilágítás csak a repülőtér belsejében kezdődik. 

3. A fegyveres őrök visszaszorítása

Az 2001-es amerikai terrortámadás után megerősítették a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken. Sokan viszont ijesztőnek találták az állig felfegyverzett biztonsági személyzetet, ezért a legtöbb ország átgondolta ezek szükségességét. Többen pedig úgy döntöttek, nem akarják, hogy a turistákat fegyveres jelenlét fogadja rögtön megérkezésük pillanatában. 

4. A támadások szimbolikusak - a reptér pedig az ország szimbóluma

A legtöbb ember már járt reptéren, így könnyebben bele tudja magát képzelni egy olyan helyzetbe, amikor terrortámadás éri a légikikötőt. Ezt a félelmet szeretnék erősíteni a terroristák. Ugyanakkor egy sikeres merénylet azt a képzetet keltheti, hogy az adott ország kormánya képtelen megvédeni állampolgárait és a hozzájuk látogatókat.

5. Egy újabb merénylet visszahozza az eddigiek rémképét

A repterek elleni bármely terrorcselekmény egyrészt emlékeztet a világban eddig elkövetett merényletekre, másrészt azt a rejtett üzenetet hordozza, hogy ismét sikerült egy olyan tettet véghez vinni, amely egyszer (többször) már hatalmas fájdalmat és félelmet hozott. És a hatalmas fájdalom és félelem ellenére sem siekrül megállítani a további tragédiákat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek