Aktuális

Halle Berry - Hisz a könyvek erejében

Czeiner-Szücs Anita

Létrehozva: 2016.05.20.

<p>Minden könyv tanít valamit – vallja az ismert amerikai színésznő, Halle Berry, aki szerint a lelkileg megterhelő helyzetekben a legjobb, ha az irodalomhoz menekülünk. Módszere olyannyira bevált, hogy egyik kedvenc kötetét mindig a táskájában tartja, mert sosem tudja, mikor lehet rá szüksége. </p>

Halle Berry nem titkolja, számára a könyvek útravalók, és mindig kapaszkodót, segítséget nyújtottak neki nehéz időkben, amikor elveszítette a hitét vagy amikor küzdelmes időszakot élt meg. Hollywoodi csillagként is több válságos korszakon van túl. Éppen ezért meri azt tanácsolni a nőknek, hogy életük nehéz helyzeteiben – legyen az akár válás, egy szeretett személy elvesztése, álláskeresés – forduljanak a könyvekhez és merítsenek belőlük vigaszt. 

A filmsztár kedvenc könyve, amely a mélységből őt is kirántotta, James McBride-tól a The Color of Water, magyarul A víz színe címmel jelent meg. Ez az írás egy fekete férfi tisztelgése fehér édesanyja előtt, amelyben a szerző – aki amellett, hogy író, sikeres musicalszerző és jazz-zenész is – édesanyja történetét írja meg. A „Mami” rendkívüli, kemény asszony, talán utóbbi miatt nyolc éven át küzdött a szerző azért, hogy a regényt megírja, ugyanis állítása szerint szinte szavanként szedte ki édesanyjából ezt a történetet. – A kötet egyfajta társadalomkritika, amelynek alapja, hogy hogyan tud boldogulni egy amerikai, fehér, zsidó nő, aki egy fekete, baptista lelkészhez megy feleségül. A regény a hit kereséséről is szól, és azokról a nagy döntésekről, amelyeket arról kell meghoznunk, hogyan éljük az életünket, és hogy ezek a döntések miként befolyásolják a gyerekeink életét – beszélt a kedves olvasmányáról a színésznő. 

A feminista könyvek is érdeklik 

A Macskanőként ismertté vált filmszínész kedvenc szerzői közé tartozik Anne Wilson Schaef is, akinek több kötetét olvashatjuk magyar nyelven is. A magát feminista pszichológusnőnek tartó írónak az elmúlt években számos könyve jelent meg a drogfüggőségről, a mai modern társadalomban jelen lévő gondolkodás- és viselkedésmódokról is. Egyik itthon is elérhető, ám kevéssé ismert könyve A férfi négy archetípusa, amely azon a gondolaton alapul – Amerikára kivetítve –, hogy a fehér férfi mind felsőbbrendű. Úgy véli, ezek a férfiak csak azokat a rendszereket ismerik és ismerik el, amelyeknek legfontosabb elemei a hatalom, a pozíció és a jólét játszmái.

Másik munkája, a Menekülés a meghittség elől többek között a társfüggéssel foglalkozik, azzal a jelenséggel, amikor a kapcsolatban az egyik fél teljesen kiszolgáltatja magát a másiknak úgy, hogy saját igényeit háttérbe szorítja, csak egyetlen vágy hajtja: hogy örömet szerezzen a szeretett félnek. Ez a fajta kapcsolat hasonlít a drog- vagy alkoholfüggőséghez. Schaef arra mutat rá: valamennyien vágyunk szeretetre és meghittségre, de nem mindannyian vagyunk képesek arra, hogy egészséges kapcsolatot alakítsunk ki másokkal, mert ennek jellemzője az lenne, hogy egyik fél sem adja fel igazán önmagát, hanem képes megélni a lét, az élet igazi értelmét, így létrejöhet az örömteli, szeretetteli összekapcsolódás.

Halle Berry számára a szerző kötetei közül most a Meditations For Women Who Do Too Much című a kedvenc, mint mondta, mindennap elolvas belőle pár oldalt, és el is végzi az ebben leírt gyakorlatokat.

– Ezek csupán ötpercesek, de nagyon jót tesznek a léleknek – állítja. Szép pillanatok ezek a színésznő számára, és ezt szeretné megosztani másokkal is, ezért ezt a könyvet gyakran adja ajándékba, mindig van néhány belőle az autójában vagy a táskájában. – Ha látom, hogy valaki fogékony a témára és szüksége lenne meditációra, meglepem egy kötettel – vallotta be. 

A május 21-i Regényújság tartalmából:

Müller Péter: Padlóra kerültem...

Szendi Gábor: A férfi a teremtés koronája és bukott angyal

Sándor Anikó: Házasságsirató

Hegedüs Péter: Lövések a pavilonban

KétHarisnya: Városok – minden, ami nem Budapest

Könyvkritika: Caroline Kepnes: Te

James McBride: A víz színe

Titkok a kéziratban: Radnóti Miklós – szívében, fejében rend

Az előzőekből kiderül, hogy Halle Berry nyitott a spiritualitásra, éppen ezért nem meglepő, hogy kedvenc könyvei közé tartozik Kabir Helminski The Rumi Collection című, magyar nyelven nem elérhető munkája, amelyben a szufizmust, az iszlám misztikus ágát követő szerző kalauzolja végig az olvasót azon az úton, amely akár Istenhez is elvezethet.

Judy Blume miatt lett könyvmoly

Az amerikai színésznő ma falja a köteteket, de elmondása szerint fiatalkorában nem szeretett olvasni. Egyszerűen nem élvezte, nyughatatlan gyerek volt. A könyvekhez való viszonya akkor változott meg, amikor édesanyja meglepte egy számára letehetetlen példánnyal, Judy Blume Are You There God? című kötetével. Mint mondja: akkor lépett be az irodalom varázslatos világába, és tudta, hogy örökre ott is marad. 

Az Are You There God? című kötet csak angol nyelven érhető el Magyarországon, de a szerző két másik könyvét, a kamaszoknak szóló Amíg együtt a csapat címűt és a felnőtt romantikus női irodalomhoz sorolható Nyári nővéreket megvásárolhatjuk vagy kikölcsönözhetjük magyarul is. 

Az Amíg együtt a csapat Rachel és Stephanie története, arról az időszakról szól, amikor a felső tagozatos lányok valamiért megváltoznak. A kamasztörténetből nem hiányoznak a családi problémák, a szerelem, a sértődés, egyszóval igazi életszagú könyv fiataloknak. A közkedvelt amerikai írónő Nyári nővérek című könyve igazi romantikus regény, amely két kamasz lány, Victoria és Caitlin nővé érését mutatja be, az első szerelemtől a pályaválasztáson át az esküvőig. Egy ellentmondásoktól sem mentes, mégis életre szóló barátság története.

– Judy Blume óta minden egyes könyvet nagy találkozásnak tekintek. Amikor elolvasok egy történetet, függetlenül a témától vagy a szerzőtől olyan mondanivalót keresek, amely tanít nekem valamit – fejtette ki végül az olvasóknak is ajánlva kedvenceit.

Fordította: Nyemcsok Éva

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189128_auto_resized.jpg
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714872011
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189448_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Súlyos baleset történt előadás közben a Richter Flórián cirkuszban, megsérült egy néző is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714872011
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert