Aktuális

20 perces délutáni pihenéstől felfrissül az elme

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.11.16.

Ebéd után ön is durmolna egy jót? Nem véletlenül érzi ezt: a testünk jelez, hogy itt az ideje pihenni egy kicsit. De tényleg olyan jó, ha egy órácskára becsukjuk a szemünket?

Véd a szívbetegségektől

A gyerekeknél kifejezetten fontosnak tartjuk a délutáni alvást, de mi felnőttek már kevésbé foglalkozunk vele, pedig kellene. Sok más országban ebéd után pár órára bezárnak a boltok, éttermek, kiürülnek az utcák és mindenki hazamegy sziesztázni, mivel ők fontosnak tartják a délutáni pihenést.

Nem mindenkinek használ a szieszta

Akik az éjjeli pihenést próbálják a délutáni alvással helyettesíteni, azok bizony nem járnak jól. A szundi csak kiegészítő pihenés lehet, nem helyettesítheti a normál, kiegyensúlyozott alvást. Emellett az alvászavarban, inszomniában szenvedőkön sem biztos, hogy segít a délutáni pihenés, sokaknál lehet, hogy inkább ront a helyzeten.

A szakértők szerint egyórányi szundi 2-3 órányi éjszakai alvással ér fel, amely nemcsak pihentet, hanem az egészségre is nagyon jó hatással van. Például lejjebb viszi a vérnyomást, amely egy stresszes délelőtt után nagyon jó a szervezetnek, és segít megelőzni a szívproblémák kialakulását is. Utóbbit már kutatásokkal is bizonyítják: tizenkét százalékkal csökkent a betegségek megjelenésének kockázata már azoknál is, akik csupán tíz percre hunyták le a szemüket délután.

A kevesebb több

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor a délutáni alvásból felkelve az ember szinte azt sem tudja, hogy hol van, mennyi az idő, később pedig csak még fáradtabb lesz, mint szunyókálás előtt.

– A mi kultúránk nincs hozzászokva a napközbeni alváshoz, így egy 2-3 órás pihenéssel teljesen felborul a rutinunk, sőt ennyi alvásnál már a mély alvás is elindul. Ilyenkor lelassul a szervezet, ebből pedig sokkal rosszabb újra nekilátni a napi teendőknek. Naponta húsz perc elég, hogy kipihenjük magunkat, sőt aludni sem muszáj. Csak az a fontos, hogy a figyelmünket ki tudjuk kapcsolni napközben, és felfrissüljön az elménk – magyarázta lapunknak dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta.

Pihentetőbben alszanak azok, akik kiegyensúlyozottak

A megfelelő környezet az egyik alapja a jó alvásnak, de a belső, lelki problémák is kihatnak az éjszakára. Aki nyugtalan, stresszes, biztosan sokat fog forgolódni, vagy az álmai lesznek nyugtalanítóak. Erre egy jó megoldás lehet, ha lefekvés előtt arra koncentrálunk, hogy milyen klassz dolog történt velünk aznap, még akkor is, ha ez csekélységnek számít. Ez nagyon jó hatással lesz az éjszakánkra is.

Ha betartjuk az „időkorlátot”, akkor attól sem kell félnünk, hogy este álmatlanul forgolódunk majd az ágyban. A legjobb, ha a sziesztát kora délutánra tesszük, főleg akkor, ha reggel korán keltünk. Ez azt jelenti, hogy 1-3 óra között kellene lehunyni a szemünket, a későbbi pihenés már nehezíti az esti alvást.

Munkában is pihenjünk

Sokan nem tehetik meg, hogy egy kényelmes ágyban hajtsák le a fejüket, de a munkahelyen is megoldható a rövidke szieszta.

Hétvégén is keljünk korán!

A szervezetünk hétköznap megszokja a napi rutint, amit aztán a hétvégén a délig tartó alvással elrontunk. Legjobb, ha hétvégén is felkelünk a szokott időben – vagy legalábbis egy ahhoz közeli időpontban – és délután beiktatunk egy húszperces pihenőt. Ez sokkal többet fog számítani, mint reggel az a 2–3 óra, amivel tovább nyomnánk az ágyat.

– Ebéd után a munkahelyen is pihenhetünk egy keveset, ehhez elég, ha feltesszük a lábunkat az asztalra és kényelembe helyezzük magunkat. Csukjuk be a szemünket és 5-10 percig csak relaxáljunk. Ennyi időnek bele kell férnie a napi teendőkbe. Ez a pár perc elég ahhoz, hogy felfrissüljön az elménk, ezután jobban fog menni a munka is – mondta az alvásterapeuta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155488_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt az izraeli bejelentés, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713904215
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152307_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17148235_auto_resized.jpg
ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156813_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Mandiner cikke után lemondott a Koppenhága-ügy főszereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713904215
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154698_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 krémes finomság, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713904215
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713904215
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153859_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi