Aktuális

20 éve történt Szlovákia legnagyobb alvilági mészárlása

Bors

Létrehozva: 2019.03.17.

A kilencvenes években Dunaszerdahely a szlovák bűnözés fővárosa volt, ugyanis a várost a Pápay Tibor vezette bűnbanda, a Pápay-klán irányította. Ebben az időszakban a maffiózók kényükre-kedvükre garázdálkodhattak a zömmel magyarok lakta településen, nevükhöz gyilkosságok, kínzások, csoportos nemi erőszakok voltak köthetőek. A rémuralomnak 1999. március 25-én röviddel este hét óra után lett vége, amikor a szervezett bűnözés tíz emberét géppisztolyosok lemészárolták a helyi Fontana bárban. Azt, hogy a valaha volt legbrutálisabb alvilági leszámolásnak kik lehettek az elkövetői és ki volt a megbízó, azt a mai napig nem tudni 100 százalékos biztossággal, mivel az összes gyanúsított meghalt vagy eltűnt.

Azon a márciusi estén a szerdahelyi Fő utcai üzletsoron található bárban amíg a földszinten tucatnyi vendég szórakozott, az emeleten Pápay Tibor és kilenc társa békésen kártyázgatott. A szokásos esti idillük azonban hamar véget ért, hiszen a három gyilkos rendőrnek öltözve érkezett a bárhoz, és amíg az egyikük lenn őrködött, a másik kettő felment az emeletre. Ott elkiáltották magukat, hogy mindenki a földre, majd amikor a rutinos bűnözők szót fogadtak, kitáraztak rajtuk. A gyilkosok összesen majdnem 120 golyót lőttek ki Pápayékra, akik kivétel nélkül életüket vesztették. Az áldozatok közül kilencen bizonyítottan a klánban „dolgoztak", a tizedik tag pedig az E.T. Peti névre hallgató Rosa Péter volt, akinek az volt a feladata, hogy beindítsa a bandatagok autóit, és így inkább ő robbanjon fel, ha valaki történetesen pokolgépet kötött volna a gyújtásra. 

A bíróság a vérengzés megszervezésével a rivális maffiafőnök Sátor Lajost, valamint Raisz Szilárdot és Csabát, illetve Szamaránszky Árpádot vádolta meg, akik át akarták venni a hatalmat a városban. A társaság egy része még 1999-ben vizsgálati fogságba került zsarolás és súlyos testi sértés miatt, de néhány hónap múlva szabadultak is. Végül a rendőrség 2000-ben már a tízes gyilkosság megszervezésével, és az abban való közreműködéssel is meggyanúsíthatta őket. A vádlottak ezt követően újra vizsgálati fogságba kerültek, ám Sátor Lajost nem sikerült elkapni és a főkolompos egészen 2010. december 2-áig szökésben volt. Ezen a napon végeztek vele egy csótfai birtokon, és bár halálhíre már 2011-ben terjedni kezdett, holttestét csak 2016-ban egy másik, csicsói telken találták meg.

A bíróságnak a többi gyanúsított előzetes letartóztatása után öt év sem volt elég arra, hogy ítéletet hirdessen, mivel sem Raiszék, sem pedig Szamaránszky nem vallott. És mivel a vizsgálati fogság maximális időtartama öt év, a vádlottak elhagyhatták a börtönt. Szamaránszky Árpád valamivel előbb szabadult, ő 2005. tavaszán rejtélyes autóbaleset áldozata lett, míg a Raisz fivérek a szabadulásuk után még három évig tevékenykedtek Dunaszerdahelyen, majd 2008. szeptemberében nyom nélkül eltűntek. Holttestüket három év múlva, 2011-ben találták meg azon a csótfai telken, ahonnan Sátor hulláját elvitték.

A mészárlásra azóta is egy tábla emlékezteti a Fontana épületénél járókat, és Pápayék halála után napokig ünnepeltek a városban. Bár a szervezett bűnözés ezután is megmaradt Szlovákia magyarok lakta részén, a „civilek" számára egy új, sokkal nyugalmasabb időszak kezdődött. Aki jobban belemélyedne a dunaszerdahelyi alvilág történeteibe, annak a Paraméter cikkét ajánljuk, ami a tízes gyilkosságig dolgozza fel az eseményeket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714094709
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162480_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714094709
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163738_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Anya, szeretlek" - A pilóta dermesztő utolsó szavai, mielőtt a repülőgép lezuhant 135 emberrel a fedélzetén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros