Aktuális

20 év fegyházat kapott féltestvére agyonverése miatt

MTI

Létrehozva: 2016.07.06.

<p>Tavaly áprilisban a férfi úgy megverte a gondnoksága alatt álló idős nőt, hogy nem sokkal később belehalt sérüléseibe. Nem ez volt az első, hogy megverte, többször a rendőrök is kiszálltak közös otthonukba, mégse történt semmi érdemben.</p>

Húsz év fegyházra ítélt a Debreceni Törvényszék szerdán, első fokon egy férfit, aki tavaly áprilisban olyan súlyosan bántalmazta idős féltestvérét, hogy az asszony nem sokkal később meghalt - közölte a törvényszék sajtótitkára az MTI-vel.

Veszprémyné Szajkó Márta elmondta: a bíróság a férfit a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés kísérletének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 20 év fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott leghamarabb a szabadságvesztés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A bíróság fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a nő – miután a férje és az egyik gyereke meghalt – 2012 második felében költözött féltestvére házába. Az együttélés során egyre több lett közöttük a nézeteltérés. A férfi 2013 őszén időnként már bántalmazta az asszonyt, aki félelmében többször elkóborolt otthonról, volt, hogy csak napok múlva találtak rá. 

A vádlott olykor bejelentette a rendőrségen féltestvére eltűnését, máskor nem. Az asszony pszichiátriai kezelése után, 2013 decemberében az egyetértésével a férfit rendelték ki ideiglenes gondnokának, majd 2014 májusában cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondokság alá helyezték a nőt, gondnokul pedig a féltestvért rendelték ki.

Az idős sértetthez 2013 decemberétől házi segítségnyújtás keretében szociális gondozók jártak, akik ellenőrizték, hogy bevette-e a gyógyszereit, megmérték a vérnyomását. Feladatuk lett volna a mentális gondozás is, de ennek érdemben nem tudtak eleget tenni, mert a nőnek feltett kérdéseikre mindig a férfi válaszolt.

A vádirat szerint 2014 januárjától a vádlott rendszeresen bántalmazta a nőt, a környezetében élők többször látták ennek nyomait. A szomszédok, a szociális gondozók többször is kérték a rendőrség segítségét, de a helyszínen megjelenő rendőrök előtt az asszony mindig tagadta, hogy sérüléseit a féltestvére okozta volna. A sérülések okaként ilyenkor elesésre, balesetre hivatkozott, a hatóságok ezért nem tudtak neki érdemi segítséget adni. 

A férfi 2014. október végétől nem engedte be a lakásba a gondozónőket. A szociális szolgáltató központ október 28-án jelezte a gyámhivatalnak, hogy a vádlott rendszeresen megveri az asszonyt, és kérte az ügy kivizsgálását. A rendőrök november elején felkeresték a testvéreket. Mivel a nőn nem láttak külsérelmi nyomot, továbbá az asszony és a férfi is tagadta a bántalmazást, intézkedésre nem volt lehetőségük. 

A nőt a gyámhivatal munkatársának 2014. november végi látogatása után a férfin kívül más többé nem látta, a vádlott senkit nem engedett be az otthonába. Ny. József végül 2015. április 6-án olyan súlyosan bántalmazta féltestvérét, hogy az asszony belehalt sérüléseibe.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159667_auto_resized.jpg
origo.hu

80 évvel ezelőtti kép került elő Terence Hillről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714061412
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megbolondult az időjárás? Elképesztő, ami most jön!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!