20 dekásan küzdött az életéért a világ legkisebb babája

Emilia, a legkisebb koraszülött a világon, születéskor mindössze 22 cm volt.

Emilia Grabarczyk, akit az orvosok úgy becéznek, „a kis harcos”, a világ legkisebb koraszülött babája, mindössze 22 centivel és alig több mint 20 dekával jött napvilágra a németországi Wittenben, kilenc hónappal ezelőtt.

Csak összehasonlításképpen, egy nagyobb banán súlya kb. 19 dkg, míg egy narancs 17 dkg körül van.

Emilia baba lába mindössze 3 cm volt születésekor

A kisbabát, akinek a lábfeje akkora, mint egy felnőtt ember körme, a világ legkisebb túlélő koraszülöttjeként tartják nyilván - írja a Mirror. A pici lába mindössze 3 cm hosszú.

Az orvosok a baba túlélését orvosi szenzációnak tartják. Azt mondják, hogy a legkisebb súlyú koraszülött, aki valaha született a világon.

A korai szülést bizonytalan időszaka követte, melynek során több komplikáció is felmerült.

Kezdetben fokozott hiperaktivitás jeleit mutatta, és úgy tűnt, tanulási nehézségei is vannak. Emilia emellett átesett egy hasi műtéten is, mikor súlya mindössze 34 dkg volt. Jelenleg szerencsére úgy tűnik, Emiliának nincs semmilyen súlyos fogyatékossága.

Emilia olyan kicsi volt születésekor, hogy egy kis csövön keresztül kellett etetni

Az első hónapokban egy kis csövön keresztül táplálták az orvosok, emellett pedig cukros vízbe mártott vattapamacsot használtak arra, hogy megnyugtassák a kicsit, és enyhítsék a fájdalmait.

Születésére azt követően került sor, hogy a witteni Maria Kórház orvosai, a gyermek szüleivel, a 34 éves Lukas-szal és 30 éves Sabine-nal közösen úgy döntöttek, hogy császármetszéssel a terhesség 26. hétében világra hozzák a babát.

A legkisebb baba rekordját eddig Rumaisa Rahman birtokolta. Ő 2004-ben, Chicagoban, a Loyola Egyetem Egészségügyi Központjában született, amikor édesanyja még csak 25 hetes terhes volt vele. Ő 24 dkg-mal és mindössze 20 cm-rel született.

A korábbi legkisebb baba, Rumaisa Rahman, 24 dkg-mal és mindössze 20 cm-rel született Chicagoban

Prof. Dr. Sven Schiermeier szülész főorvos elmondta, hogy Emilia meghalt volna a méhben, ha nem avatkoznak be, ugyanis a placentán keresztül nem kapott elegendő táplálékot. Összehasonlításképpen, normális esetben a magzat a 26. terhességi hétben általában már fél kiló körül van.

Lukas és Sabine számára nem volt kérdéses, hogy esélyt adnak Emiliának, még ha esélye a túlélésre alacsony is volt.

"Sok nehéz napon és síráson mentünk keresztül, de a kislányom élni akart” - beszélt a küzdelmekről édesanyja, Sabine.

Emilia jelenleg 3 kilós, és már sokkal jobb kondiban van. Egy igazi kis harcos!