Aktuális

16 tengerimalac menekült meg az éhenhalástól és a kihűléstől Sülysápnál

Bors

Létrehozva: 2019.04.05.

„Vannak, akik a péntek estét nyugodalmasan szeretnék tölteni, kipihenve a hét fáradalmait, vannak, akik bulizni mennek, és vagyunk mi, a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület tagjai, akik reflektorral, hőkamerával, elem lámpákkal a kezünkben a 31-es főút mentén a bokrok között, éjfélkor keresgélünk tengerimalacokat. Március 26-án éjjel 16 tengerimalacot mentettünk meg attól, hogy kihűljenek, és éhen haljanak. Ez még nem a végleges szám, hiszen számos vemhes és vemhes gyanús malac is volt a mentettek között.

Péntek este kaptunk egy bejelentést mi szerint öt tengerimalacot láttak Sülysáp közelében a 31-es főút mentén. A megtalálók megpróbálták befogni, de zsákmányállatoknál ez nem olyan egyszerű művelet. Nekik innen is köszönjük, hogy nem hagyták az út szélén ezek a kis védtelen állatokat.

Némi tanácskozás után arra jutottunk nincs idő reggelig várni, hiszen elég hűvösek még az éjszakák. De tengerimalacokat keresgélni még világosban sem egyszerű művelet… Elsőre szinte lehetetlennek tűnt. Azonban segítségünkre volt a Speciális Állatmentő Egység, akik hőkamerával, reflektorral érkeztek a helyszínre.

Szerencsére elég pontos leírást kaptunk a bejelentőktől, mely szerint egy kidőlt, korhadt fa odvában bújtak meg a malackák. A fát sötétben megtalálni nem volt egyszerű, de szerencsére valaki élelmet rakott ki nekik, amikor ezt megtaláltuk, akkor már legalább azt tudtuk, hogy merrefelé keresgéljünk. Majd bejelzett a hőkamera, és láttuk, hogy néhány apró valami van a bokrok között. Nem ők voltak, hanem egerek. De aztán megint szerencsénk volt és újra bejelzett a kamera a fa tövében.

Mikor megtaláltuk a fát, és a rettegő tengerimalacokat, már csak az volt a kérdés hogyan szedjük ki őket, hiszen félelmükben a legtávolabbi pontba húzódtak. Az odú egyetlen kijárata elé térdelve elkezdtük a reflektorok fényében kiszedni őket. Az rögtön világossá vált, hogy ötnél több malac van, de akkor még mi sem gondoltuk, hogy 16 malacot gyűjtünk össze. A megmentett malacok között voltak felnőttek, fiatal korúak, és olyan picik is, akik 1-2 napja születtek, még nem esett le a köldökcsonkjuk sem. A hideg, az éhínség megviselte őket, sajnos rengeteg volt azok száma, is akik már több napja nem éltek. Még a sokat látott egyesületi tagokat is megviseli egy-egy ilyen élmény, a képek örökre a fejünkbe vésődtek. De igyekszünk azokra fókuszálni, akiknek sikerült túlélni.

A mentésről szóló videó itt nézhető meg:

A Speciális mentők autójában még rögtönöztünk egy gyors állatorvosi áttekintést is, megállapítottuk a nemeket, és hogy nagyjából ki milyen állapotban van. Nem annyira meglepő módon van köztük gombás, sebes, szemsérült, köldöksérves, vemhes, fogproblémás…

Hétfőn reggel az első utunk a Hungarovet Állatorvosi Rendelőbe vezetett, ahol dr. Papp Georgina megvizsgálta az egyik vemhes nőstény malacunkat, akinek a mellső lábai nagyon furcsa helyzetben állnak, és a szemén is sérülés van. A vizsgálat során kiderült, hogy a malacka, aki a Sülysápi Hanna nevet kapta vélhetően ilyen lábbakkal született, fejlődési rendellenesség ez nála, mivel nagyon fiatal, fél év körüli, így az állapota sokat javulhat. De egészen biztosan hosszas fizioterápia vár rá. Jelenleg nem lehetett megröntgenezni, mert a vemhességi idő felén már túl van, így a vizsgálathoz szükséges bódítás nagyon veszélyes lett volna. A szemét megfestette a doktornő, ez alapján kiderült, hogy fekélyes a szeme. Ennek a kezelése megkezdődött, így a szeme biztosan megmarad és reméljük, hogy a látása is.

Szintén hétfő délután két sülysápi nőstényt vittünk az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrumba, ahol Dr. Pazár Péter megvizsgálta őket. Mindketten nagy eséllyel vemhesek, pedig nagyon fiatalok, még fél évesek sincsenek. Az állapotuk a körülményekhez képest kielégítő, bár mindketten tetvesek, de ez a szabadban talált állatoknál elég gyakori.

A Sülysápon talált malackák jelenleg karantén idejüket töltik, megfigyelés alatt állnak és további orvosi vizsgálatok várnak rájuk. Ezután kerülnek majd gazdikereső státuszba.

Az élet furcsa fintora, hogy kedden este arról kaptunk hírt, hogy Győrben egy nőstény malacka 3 kismalacnak adott életet, de sajnos belehalt a szülésbe. Az ilyen esetek miatt kérjük, hogy senki ne szaporítson otthon tengerimalacot, tartson azonos neműeket, vagy ivartalanított hím malac mellett nőstényeket. Ennek a három kismalacnak most az a szerencséje, hogy szerdán feljutottak Budapestre, ahol a sülysápi szoptatós anyák befogadták őket, így reméljük, hogy egészséges malackákká cseperednek. Az elmúlt napokban a sülysápi és a győri babák súlya is szépen gyarapszik, azonban felmerült a gyanú, hogy szoptatós anyáink újra vemhesek.”

ÉJJELI TENGERIMALACMENTÉS A 31-ES FŐÚT MENTÉNVannak, akik a péntek estét nyugodalmasan szeretnék tölteni, kipihenve a...

Közzétette: Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület – 2019. március 30., szombat

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1713997818
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713997818
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1713997818
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében