16 csavarral a testében is életeket ment Aqua

Több mint ezer bevetésen van túl Aqua, Magyarország leghíresebb mentőkutyája. A 13 éves belga juhásznak ma sincs ellenfele a romkutatásban, pedig már nyugdíjaskorú.
Több mint ezer bevetésen van túl Aqua, Magyarország leghíresebb mentőkutyája. A 13 éves belga juhásznak ma sincs ellenfele a romkutatásban, pedig már nyugdíjaskorú.

Ledolgozott évei számát nézve már rég nyugdíjba vonulhatna Aqua, a legmagasabb szintű mestervizsgával rendelkező magyar mentőkutya, ám nem biztos, hogy ő is ezt szeretné.

– Úgy gondolom, hogy Aqua bele is halna, ha nem jöhetne dolgozni velem nap mint nap. Egyesületünk pont tíz éve alakult, és Aqua azóta több mint ezer bevetésen van túl. Túlélők után kutatott az indonéziai és a Fülöp-szigeteki földrengésnél, illetve a kolontári katasztrófánál. Azt pedig meg sem tudom mondani, hogy hány eltűnt embert talált meg – büszkélkedik Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

A rendőrkutyáktól eltérően Aquának és társainak nagyon jó dolguk van, mert őket gazdáik nem hagyják a munka végeztével egy kennelben, hanem hazaviszik, és egy kényelmes kanapén pihenhetik ki fáradalmaikat.

– Nálunk Aqua és a másik hat kutyám is családtag. A szívemhez ő áll a legközelebb, hiszen rengeteg életveszélyes helyzetben voltunk együtt, amikor csak egymásra számíthattunk. Rettentő büszke vagyok Aqua akaraterejére, hiszen 2008-ban egy nagyon súlyos sérülést szenvedett, 16 csavarral a testében él, ő azonban egyetlen pillanatra sem engedte el magát, hanem egy év múlva megnyerte a mentőkutya-világbajnokságot. Ha egyszer Aqua itt hagy minket, akkor másik kutyámmal, Szimbával dolgozom tovább. Szimba azonban pontosan tudja, hogy jelenleg hol a helye a hierarchiában, és ha esetleg elfelejtené, Aqua azonnal figyelmezteti rá. Ő a falkavezér, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania – mosolyog a büszke gazda.