Aktuális

15 fokban még ne legyen szabadon a bokánk!

Bors

Létrehozva: 2019.02.28.

Reggel még fázunk, napközben izzadunk, aztán este jön az újabb didergés. Hatalmas ingázásra kényszeríti az időjárás a hőmérők higanyszálát, ami durván megviseli a szervezetünket. Okos öltözködéssel és néhány trükkel azonban felvértezhetjük magunkat a betegségek ellen.

Plédet, sálat a popsi alá

Korán szabira ment a tél, elképesztő, de 15–16 fokos délutáni csúcsokkal búcsúzik a február. Az előrejelzések azonban csalókák, mivel a korai és késői órákban erőteljesen lehűl a levegő, sőt még a déli sütkérezéskor is érhetik meglepetések a napfürdőzőket. Sokan például egyáltalán nem gondolnak arra, hogy az ilyenkor gyakori hűvös, erős szélben még akkor is könnyű megfázni, ha egyébként nincs hideg és süt a nap. Emiatt nem ritka, hogy kitolódik a téli influenzaszezon és valamilyen vírusos fertőzéssel kopogtatunk az orvosi rendelők ajtaján.

– A tavasz kellemetlen meglepetése lehet egy felfázás, ami gyakori, rosszabb esetben fájdalmas vizeléssel, alhasi fájdalommal jár az oda nem figyelt öltözködés miatt – kezdte Komáromi Zoltán háziorvos, aki úgy fogalmazott, hogy a réteges öltözködésre a hölgyeknek kell a legjobban figyelniük, vagy akinek érzékenyebb a medencéje. Éppen ezért, ha a szabadban akarnak leülni valahová, akkor egy kispárnát, pokrócot vagy vastagabb kabátot mindenképp tegyenek maguk alá.

Váltócipőt a táskába!

Legkönnyebben réteges öltözködéssel úszható meg a betegszabi.

–  A legfontosabb, hogy ismerjük magunkat – mondta Kovács Yurkov Orsolya stílustanácsadó. Vagyis, hogy tudjuk, az átmeneti időben mire vagyunk érzékenyek. – Kényes kérdés például a cipő, amivel sokan mellélőnek. Ha könnyen fázunk fel, akkor vigyünk magunkkal váltócipőt. Reggel még elindulhatunk csizmában, amit a nap folyamán egy könnyedebb cipőre cserélhetünk – mondta.

De arra figyeljünk, hogy a bokánk fedve legyen, ez még nem titokzoknis idő.

– Ha például egy szűk farmerkabátra ráveszünk egy bőrdzsekit, arra pedig egy melegebb kabátot, akkor rögtön három lehetőségünk van arra, hogy a nap folyamán a változékony időjáráshoz igazítsuk az öltözékünket. A hölgyek reggel vastag harisnyában induljanak el, de dobjanak a táskába egy vékonyat is – tanácsolta.

Szélsőségek becélozva

Néhány extra módszer is beválhat a tavaszi betegségek ellen. Orvosok szerint ilyen a reggeli váltott zuhany alkalmazása, ami serkenti a vérkeringést, felpörgeti az anyagcserét. Hasonlóan működhet a szaunázás is, különösen, ha hideg vizes merüléssel zárjuk az izzadást. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás is. Erről sokan megfeledkeznek, pedig naponta nagyjából hét órára lenne szükség ahhoz, hogy az agyunk és a szervezetünk napról napra regenerálódni tudjon és mindennap frissen vágjunk neki a megpróbáltatásoknak.

Meleg pulóvert a szabadba

Sok mozgás és friss levegő. A doktorok szerint ez a kombináció az egyik legjobb módszer az immunrendszer felturbózására. Minél többet mozgunk, a szervezetünk annál ellenállóbbá válik. Ugyanilyen hatása lehet a rendszeres kirándulásoknak is. A szabadban azonban ismét kardinális kérdéssé válik az öltözködés. Hosszú kirándulásokon például nagyon könnyű leizzadni, kimelegedni, ezért érdemes kéznél tartani váltóruhákat, vagy legalább egy vastagabb pulóvert a pihenők idejére, hogy ne fázzunk meg.

Többször keveset együnk

Nem csak az időjárás buktatói miatt állunk át döcögősen a tavaszra.

– Február végére a vitamin- és energiaraktáraink már szinte teljesen lenullázódnak és elhatalmasodik rajtunk a tavaszi fáradság. Ez ellen is egyszerű küzdeni. Növelni kell a napi vitamin- és ásványiag-dózisunkat, illetve az étkezések számát is. Együnk többször kisebb adagokat, és ne sajnáljuk magunktól a zöldségeket és gyümölcsöket. Mindezt pedig öblítsük le 2–3 liter vízzel, cukormentes teával – tanácsolta a háziorvos, aki szerint ezek betartásával elkerülhető a betegség. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713548109
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143250_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144653_auto_resized.png
metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713548109
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073581_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó és egyszerű desszert húsvétra: így készül a csokoládés piskótatekercs

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713548109
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713548109
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144603_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól