15 évig várta Dóri, hogy mozizhasson

Valóra vált az álma az izomsorvadásban szenvedő Dórinak, aki az elmúlt hétvégén életében először ült be moziba megnézni egy filmet. A tizenöt éves pécsi kislány az életreszóló élményt gyámjának, Juditnak köszönheti, aki elintézte, hogy a pécsi Uránia moziban mindent úgy rendezzenek be, ahogy Dórinak a legjobb.

– Dórika sosem járt még moziban, és nagyon szerette volna kipróbálni, mit jelent beülni egy filmre — mesélte Judit, aki levélben kért segítséget a pécsi mozitól.

Szinte éjjel-nappal lélegeztetőgépen van a kamaszlány

– Nem kellett sokat várni a válaszukra, azonnal belementek. Rá­adásul nemcsak bejutni segítettek, hanem hercegnőnek kijáró helyet is készítettek neki. Dóri sajnos nem tud úgy ülni, mint az egészséges emberek. Nagyon empatikusan álltak hozzá, mozicsemegével is megkínálták, mindenre odafigyeltek. A kislánynak feledhetetlen pillanatokat szereztek, az a pár óra gondtalanná vált számára – mondta meghatottan Judit, aki minden erejével azon dolgozik, hogy a beteg kislány mindennapjait szebbé tegye.

Dóri valóban kiemelt vendége volt a mozinak, még a filmet is kiválaszthatta, ráadásul rajta és gyámján kívül nem volt több néző. A kislány végül a nemrég bemutatott Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című ka­landfilm mellett döntött. A vetítés után a mozi dolgozói megajándékozták Dórit a film alapjául szolgáló, háromkötetes sorozattal is, aminek már neki is veselkedett.

Dóri élete nagy álma teljesült azzal, hogy a pécsi Urániában járhatott

A kislánynál öt hónapos korában diagnosztizálták a gyógyíthatatlan izomsorvadást és légzési rendellenességet. Éjjel, olykor nappal is lélegeztetőgépen tartják, kerekesszékéből csak nagyon ritkán tud kimozdulni. A pécsi Szemem Fé­nye Alapítvány által fenntartott Dóri Házban lakik, ahol huszonnégy órás felügyelet mellett ápolnak gyógyíthatatlan gyerekeket.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják