1300 különleges, egyedi vécéülőke keresi új gazdáját

Az immáron 97 éves Barney Smith életének több mint a felét azzal töltötte, hogy vécéülőkékből különleges művészi alkotásokat faragjon. Ezzel ráadásul igen népszerűvé tette a turisták körében az Egyesült Államokbeli Alamo Heights városkáját, ugyanis itt rendezte be vécéülőke múzeumát. Itt több, mint 1300 átfestett és díszített ülőke várta a közelmúltig, hogy ráüljenek, pontosabban, hogy megcsodálják őket.

Smith és családja azonban úgy döntöttek, fájó szívvel, de ideje megválni az értékes kollekciótól. Lánya, Julia Murders szerint ugyanis apja már nem bír minden nap a múzeummal foglalkozni. Az időskori demencia miatt a férfi ugyanis már egyre kevésbé tud beszélgetni a betérő látogatókkal – pedig mindig is ez volt a kedvenc elfoglaltsága.

– A vendégeknek szerette elszavalni Kipling Ajánlás című költeményét, amelyet még gyerekkorában tanult, az utóbbi időben azonban ez már egyre kevésbé ment neki, ami roppant mód zavarta – nyilatkozta a MySanantonio nevű lapnak Julia.

Pedig a múzeum igazi ritkaságokkal van tele, hiszen van olyan ülőke, amely részben a berlini falból készült vagy éppen része egy szögesdrót az auschwitz-i koncentrációs táborból. De az érdeklődők megnézhették itt Szaddam Husszein vécéjét, illetve a Challenger űrhajó árnyékszékét is.

Smith egyetlen szívfájdalma, hogy a San Antonio Spurs kosárlabdacsapatát még nem tudta rávenni, hogy dedikáljanak neki egy ülőkét. Bár a reményt még nem adta fel, bízik benne, hogy vágya a csapat vezetőségének fülébe jut.

Ugyanakkor a páratlan gyűjtemény eladása már folyamatban van. Julia elmondta, apja arra gondolt, 10 ezer dollárt kér az összes ülőkékért, lánya szerint azonban ez ostobaság, egy élet munkája sokkal többet ér. Ehelyett inkább aukciós formában adják el a tárgyakat, aki többet ajánl, az viheti őket.

A család bízik abban, valaki az egészet megveszi és egyben tartja a gyűjteményt. S akkor idővel talán újra kinyithat, stílszerűbben felnyílhat a budiülőke múzeum.