13 négyzetméter miatt vehetik el Palotaiék gyerekeit

Hiába fér el sok jó ember kis helyen is.

Hiába fér el sok jó ember kis helyen is.

Idegőrlő helyzetbe került egy Pest megyei, felsőpakonyi család. Palotainé Gombik Rita és férje, Palotai János esténként egy mindössze 13 négyzetméteres szobában hajtja álomra a fejét négy gyermekével egyetemben: a 11 éves Lilivel, a 8 esztendős Kristóffal, a másfél éves Noellel és az alig több mint kéthetes Lizával. Habár normálisan élnek, amiatt kell aggódniuk, hogy szétesik a családjuk.

– Szerettük volna magunkhoz venni a férjem korábbi kapcsolatából született lányát, a 17 éves Pálmát. A gyámügyhöz fordultunk, ők azonban burkoltan válaszút elé állítottak bennünket: vagy bővítjük a picinyke házunkat október végéig, vagy adott esetben a többi gyerekünk miatt is aggódhatunk – mesélte a Borsnak Rita.

Rita a gyerekekkel. A konyhán és egy kis előtéren kívül ez az egy szobájuk van, mind a heten itt alszanak

A család most 50 négyzetméteresre szeretné bővíteni a házát, amihez egy tetőtér is társulna. Sokan a segítségükre siettek, nekik köszönhetően a falak már állnak. A források azonban hamar elapadtak. A hozzáépített rész jelenleg lakhatatlan, az idejük viszont egyre kevesebb.

Sürget az idő, de a hozzáépítés így még lakhatatlan © Czerkl Gábor

– Hetünknek kevesebb mint 250 ezer forintból kell boldogulnunk havonta. János az egyedüli pénzkereső. Karbantartóként dolgozik, de mivel Parkinson-kóros, komoly kihívás neki a munka. Bárhogy is szeretnénk, képtelenek vagyunk előteremteni azt a másfél millió forintot, ami még a házunk befejezéséhez kellene – kesergett Rita, aki el sem tudja képzelni az életét a gyerekei nélkül.

A családnak tetőtéri ablakokra, műanyag nyílászárókra, szigetelő- és fűtőelemekre, valamint egy ácsra lenne szüksége. Rita nem győzte leszögezni: mindenkinek hálás, aki a legapróbb dologban is a segítségükre siet.