Aktuális

111 éves rejtélyt oldott meg a magyar csillagász

Bors

Létrehozva: 2018.09.12.

Akár a fizikatankönyveket is átírhatja az a felfedezés, ami Kolláth Zoltán csillagásznak köszönhető. Megfejtette az 1907 óta megoldatlan rejtélyt, a csillagok rezgéséről, ami felér az ultrahang feltalálásával.

A szombathelyi fizikus-csillagász évek óta foglalkozott az úgynevezett Blazskó-effektussal, ami egészen pontosan 111 éve tartotta lázban a tudósokat. Kolláth Zoltán elsőként alkotott olyan számítógépes modellt, ami pontos képet ad a csillagok viselkedéséről és belsejéről: a fénylő égitestek egy része belül is, kívül is rezeg, azaz lényegében úgy viselkednek, mint az ultrahang, ami az anyaméhben lévő magzatról ad információkat. A mostani felfedezést emiatt is, az ultrahang feltalálásával egyenértékűnek tartják.

Ez áll a rejtély mögött

A csillagok fénye periodikusan, azaz nagyjából kiszámíthatóan változik. Ez egyfajta szabályos lüktetés. Ám Szergej Blazskó orosz csillagász 1907-ben publikált megfigyelése alapján, vannak olyan csillagok is, amiknek a viselkedését sokáig nem értették, mert eltérő volt társaikétól. Volt bennünk ugyanis egy plusz- lüktetés is, mint a zenében: amikor a hasonlóan hangolt sípok együtt szólnak, létrejön egy remegő hang, amit tremolónak nevezik. A csillagok rezgéseinek mechanizmusa ugyanilyen, de 111 évig hiába kutatták a csillagászok a válaszokat, nem volt magyarázat a normálistól eltérő jelenségre.

Hangot adó csillag

A magyarok mindig is elszántak voltak a rejtély megoldásának megtalálásában. Azt már korábban felfedezték az MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudósai, hogy a csillag belső része óraműszerű precizitással rezeg, és ilyenkor csak az égitest légkörének külső rétegeiben alakul ki fényváltozás. Már ennek felfedezése is óriási áttörést jelentett – ez épp tavaly történt meg –, és sikerült általa kizárni minden eddig ismert elképzelést. Kolláth Zoltán tizenegy éve talált olyan lehetséges rezgési állapotokat az általa számítógépen lemodellezett csillagokban, amelyek furcsán viselkedtek. – Először arra gondoltunk, hibás a programunk, ám végül sikerült bizonyítanunk, hogy mindez fizikailag reális – mondta a Borsnak Kolláth Zoltán. – A csillagokban olyan fizika játszódik le, amiket itt lent a Földön nem tudunk megvizsgálni. Ezért fontos annak megértése, hogy amit nem értenek a tudósok, az azt jelenti, hogy valamit elhanyagolunk, vagy éppen rosszul tudunk a fizikáról – hangsúlyozta a kutató. A 111 éves rejtély megértésében sokat segített, hogy sikerült a csillag szerkezete alapján egy olyan trombitát tervezni, ami hangtani szempontból hasonlít a csillag fizikájára. Ezen a trombitán van egy szűkület, ez az, ami a korábban nem ismert csillagbeli hangért felelős.

Fél év számolás

A valódi áttörést egy újabb számítógépes program hozta el, a két évtizedes munka eredményét ez segítette. Kolláth Zoltán és tanítványai 2010-ben váratlan jelenségre bukkantak, miszerint a csillag rezgései felváltva kisebbek és nagyobbak. Ez összezavarta a kutatókat, és egy időre fiókba is zárták a megfigyelést, de újra elővették, amikor látták, hogy a Kepler-űrtávcsővel ugyanez a folyamat megfigyelhető. Ezek után félévnyi számolás kellett csak ahhoz, hogy kimutathassák, a húsz éve felfedezett különleges „csillaghang” felelős a jelenségért. A csillag normál rezgése ugyanis pontosan kettőt dobban, a mellette megjelenő pedig kilencet. Ez a 9:2 rezonancia a jelenség kulcsa. Vagyis pontosan úgy rezonál, mint amikor beleng a híd, amin a katonák a híd saját ritmusával azonos ütemben menetelnek. Kolláth Zoltán szerint hintázni is ezért tudunk külső segítség nélkül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156068_auto_resized.jpg
origo.hu

Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27363_resized.jpg?avcount=1713894911
origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153824_auto_resized.png
metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156167_auto_resized.jpg
vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27360_resized.jpg?avcount=1713894911
origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713894911
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713894911
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154911_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi