11 évet várt Clinton aláírására András

Gyerekkorában egyszerű szenvedélynek indult, mára azonban profi autogramgyűjtő lett Kolozs András. A világ számtalan hírességétől, vezető politikusától szerezte meg az aláírását, Bill Clintontól Mi­chael Jacksonig.
Gyerekkorában egyszerű szenvedélynek indult, mára azonban profi autogramgyűjtő lett Kolozs András. A világ számtalan hírességétől, vezető politikusától szerezte meg az aláírását, Bill Clintontól Mi­chael Jacksonig.

– Sok tervezés, kutatómunka és kitartás kell hozzá. Volt olyan, hogy tíz évet vártam egy autogramra – állítja a gyűjtő.

Az aláírások kétharmadát személyes találkozás során szerezte meg: külföldre utazott vagy megvárta, míg a célszemély Magyarországra látogat, és megpróbált a közelébe férkőzni.

– Bud Spencert felkerestem Rómában. A fiával előzetesen sikerült kapcsolatba lépnem. Tíz percet kértem tőle, végül órákig beszélgettünk. Jimmy Cartert 1996-ban Vácon kerestem fel, miközben faházakat épített a szegényeknek. Larry Hagman miatt a Balatonig kellett utazni, amikor nálunk járt. Életben a világ legkedvesebb embere volt, szöges ellentéte a filmből ismert Jockeynak. Megkértem, hogy JR Ewingként is írjon alá – emlékszik András. Ritkább esetekben levélben is visszaküldik neki az áhított szignót.

– Ferenc Pápa miatt például elutaztam az Európai Parlamentbe, ahol előadást tartott. Ott se­hogy sem sikerült a közelébe ke­rül­nöm. Levélben is megpróbáltam, és legnagyobb megdöbbenésemre visszaküldte a könyvem aláírva. Ez nagyon ritka, szerencsém volt.

Sokan megkérdezik, melyik a legértékesebb autogramja. Számára mindig a legutoljára megszerzett. Ugyanakkor egy aláírás piaci értéke függ attól, hogy az illető mennyire híres, gyakran osztogatott-e aláírást, és hogy milyen minőségű, amire jegyezte.

Időnként aukción is vásárol. A legtöbb pénzt Neil Amstrong szignójáért adta: 1250 dollárt (350 ezer forintot). Évek gyűjtőmunkáját az Autogramok könyvében állította össze, ami a napokban jelenik meg.

Autogrametikett – így csinálják a profik!

– Légy udvarias! Köszönj, próbálj kapcsolatot teremteni, ne csak az orra alá dugd a tollat.
– Légy türelmes! Valakire akár tíz évet is várni kell.
– Ne kérj egyszerre több autogramot! Egy is megtiszteltetés.
– Légy felkészült, legyen nálad jó toll, fénykép vagy könyv, ne csak egy papírfecni.
– Ne legyél önző! Ne lökj el másokat, ők is szeretnének a közelébe férkőzni.