100 milliót tart kályhában Ernő

Cirádás kályhák, sparheltek sorakoznak a gyenesdiási Vaszkó Ernő otthonában. A férfié Magyarország legértékesebb gyűjteménye.
Cirádás kályhák, sparheltek sorakoznak a gyenesdiási Vaszkó Ernő otthonában. A férfié Magyarország legértékesebb gyűjteménye.

Tátva marad a szánk, amikor belépünk Vaszkó Ernő családi házába. A férfi, aki két tinédzser gyermekével és feleségével él együtt, már a nappaliban sem használja a padlófűtést. Egy termetes gyönyörű vaskályha szolgáltatja itt a meleget. Ám az alagsorba érve lepődünk meg csak igazán.

– Huszonöt év munkája látható itt, amit péntekenként bárki teljesen ingyen megtekinthet – mondja a férfi, aki még nem számolta meg, de úgy saccolja, nagyjából százötven vaskályha lehet itt és legalább háromszázötven szintén öntöttvasból készült használati eszköz, mint például sparhelt, vasalók, esernyőtartó és falra szerelhető törölgetős rongy tartó is.

Alvilági hálózat

Vaszkó Ernő eredetileg kereskedő, ám már gyerekkorától rajong a polgári lakásokban fellelhető öntöttvas tárgyakért. Ezek beszerzéséhez nem mindennapi utat választott.

– Ma már nem járok régiségpiacokra. Fölépítettem egy olyan „alvilágot”, mint a drogbárók. Területek szerint, még Erdélyben is van egy-egy emberem, aki azonnal értesít, ha olyan darabról szerez tudomást, ami érdekelhet engem. Ilyenkor azonnal indulok. Várni, gondolkodni nincs idő, mert elhappolják az ember orra elől ezeket a kincseket – magyarázza a férfi, aki az évek során erőt és fáradtságot nem kímélve sajátította el mesteri fokon a rozsdás, hiányos kályhák és más eszközök újjá varázsolását.

© Fotó: Vaskó Tamás

Nem ad, csak vesz

– Eleinte szakemberekhez fordultam, ám csalódnom kellett. Nézzék meg ezt az 1800-as évek elejéről származó kályhát. Ennek az öntőformáját egy fafaragó mester faragta ki fából. Manapság az egyetemről nem jön ki olyan ember, aki ezt így megcsinálja. Romosan 1,5 millióért vettem, most ötmil­liónál drágábban is azonnal elvinnék.

Ám a gyűjteményemből semmi nem eladó – jelenti ki Vaszkó Ernő, aki van, hogy két évet is dolgozik egy kályha felújításán. Amikor a gyűjtemény értékéről kérdezzük, nem akar számot mondani, ám az általa elmondottak alapján akár a százmillió forintot is elérheti a műtárgyak értéke.

© Fotó: Vaskó Tamás

Nem érdekli a luxus

– Megtehetném, hogy luxuskocsival járjak, hogy drága nyaralásokra fizessünk be, de volt olyan időszak, hogy nyolc évig nem voltunk sehol nyaralni. Nekem ez a hobbim, és a feleségem és a gyerekeim is elfogadják ezt – teszi hozzá a férfi.