100 éve eltűnt festmények után kutat Gergely

Az 1915-ös San Franciscó-i világkiállításon veszett nyomuk.
Az 1915-ös San Franciscó-i világkiállításon veszett nyomuk.

Milliárdokat érő műtárgyak tűntek el az 1915-ös San Franciscó-i világkiállításon. Olyan felbecsülhetetlen értékű képek magyar festőktől, amelyek többségéről még fotók is alig maradtak fent.

Azóta generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik az óriási kulturális jelentőségű alkotásokat. Barki Gergely művészettörténész vállalkozott a művek felkutatására. Többször Amerikába utazott, és több elveszettnek hitt képet sikerült felkutatnia.

– A Panama-Pacific International Exposition nagyon sikeres volt, egy év alatt 19 millió látogatót fogadott. Magyarország ötszáz műtárggyal szerepelt: festmények, grafikák, szobrok, hímzések és fali szőttesek is ki lettek állítva – mondta a Borsnak a mű­vészettörténész.

A hazai alkotásokat John Nilsen Laurvik amerikai kritikus gyűjtötte össze. A sármos férfi jó modorával sokakat levett a lábáról Budapesten.

– Többek között Pálos Elmát, akinek udvarlói között volt Freud és Ferenczi Sándor pszichoanalitikus is, de végül ő vette feleségül. A lány sokat segített neki a festmények válogatásában. Meggyőzték például Andrássy Gyula grófot is, és a tetemes magángyűjteményének egy részét odaadta. Hajóval érkezett a világkiállításra többek között Márffy Ödön, Pór Bertalan, Uitz Béla, Hatvany Ferenc báró, Benczúr Béla is – magyarázta Gergely.

A legendás Nyolcakhoz tartozó Berény Róbertet apósa révén személyesen ismerte Laurvik. Két festményét: Bartók Béla portréját és a Golgotát soha nem látta viszont életében. – Laurvik megtartotta magának, ami megtetszett neki. Azt üzente Berénynek, hogy a képei hajótűzben elégtek. Halála után egy raktárban rábukkantak több értékes műre, a kiállítás pecsétjével a hátoldalán – derül ki.

A Golgota című festmény után az FBI is nyomozott. Az egyik Berény-unoka belebotlott az e-bayen egy árverésbe, ahol éppen erre a képre licitáltak. Azonnal leállíttatta azzal, hogy a festményt a nagyapjától ellopták. Évekig tartó pereskedés és nyomozás után a családnak vissza kellett vásárolnia a Golgotát.
Még legalább kétszáz művet nem sikerült azonosítani. Kevés elveszett műről van fotó, így a keresés sem egyszerű. Összértéküket nehéz megbecsülni, de milliárdos összegről van szó.