10 tipp, hogy jól megtanuljon egy idegen nyelvet

Matthew Youlden kilenc nyelven beszél folyékonyan, de több mint egy tucatot megért. Volt, aki hosszú ideig dolgozott vele, mégsem tudta, hogy brit. A Berlinben élő fiatalember megosztotta tapasztalatait, hogy másnak is könnyebb legyen.
Matthew Youlden kilenc nyelven beszél folyékonyan, de több mint egy tucatot megért. Volt, aki hosszú ideig dolgozott vele, mégsem tudta, hogy brit. A Berlinben élő fiatalember megosztotta tapasztalatait, hogy másnak is könnyebb legyen.

1. Miért is?

Talán banálisnak hangzik, de igenis szem előtt kell tartani, hogy pontosan miért is tanulunk, hiszen kell valami, ami folyamatosan motiválja az embert. A nyelvtanulás nem két perc, kell hozzá kitartás. Ha van valaki, aki kedves önnek, de nem tud vele az anyanyelvén beszélni, az is jó motiváció kiindulásnak.

2. Rivalizálás

Az egészséges rivalizálásnak a nyelvtanulásnál nagyon nagy haszna van – mondta Matthew, aki több nyelvet a testvéreivel együtt tanult meg. Az első a görög volt, amit nyolcévesen sajátítottak el. – Ha kicsit irigyled a másikat, mert jobban halad, mint te, az a legjobb, ami történhet veled. Persze, csak akkor, ha ettől nem befordul az ember, hanem még inkább ráfekszik az adott nyelvre. Ráadásul egymást is tudják segíteni, ha arról van szó.

3. Beszéljen magában!

Ha nincs senki, akinek elmondhatná, amit megtanult, mondja el saját magának hangosan. – Ez egy nagyszerű módja annak, hogy akkor is gyakorolja a nyelvet, mikor nincs módjában olyannal beszélgetni, aki megértené. Ezzel a módszerrel magabiztossá lehet válni az olyan kifejezésekkel is, amiket újonnan tanultunk, és addig is gyakorolhatjuk, amíg nem kerülünk éles helyzetbe.

4. Fiókba a könyvekkel!

Ha az a célja, hogy tudjon egy adott nyelven beszélgetni, akkor ne vesszen el a tankönyvekben. A magolás helyett beszélgessen inkább az emberekkel, hogy minél előbb megtudja, mi az ön számára elengedhetetlen tudás.

5. Kell a móka is

Fordítsa le kedvenc dalait az elsajátítani kívánt nyelvre, írjon verset, vagy csak beszélgessen vidám emberekkel. Fontos, hogy élménye is kötődjön a nyelvhez, mert akkor könnyebben tanulja meg, hiszen nem csak vér és izzadás lesz mögötte.

6. Engedje el a felnőttkori gátlásokat!

A gyerekek azért tanulnak könnyebben, mert nem érdekli őket, ha hibáznak, nem sérül az öntudatuk. Ha ezeket kiöli magából, akkor pont olyan hatékonyan el tud majd sajátítani egy idegen nyelvet, ahogy egy kisgyerek. A tétnélküliség felszabadítja az elmét!

7. Viszlát, komfortzóna

Ha már hajlandó hibázni, akkor nincs messze attól, hogy akár kínosnak tűnő helyzetbe is hozza magát. Ez azért fontos, mert így tudja magát a leginkább fejleszteni és kijavítani a rosszul rögzült dolgokat. Például mondjon el a tanult nyelven egy viccet. Először nem lesz túl felemelő, de ahogy a határait egyre jobban kitolja, egyre magabiztosabban tud majd megszólalni.

8. Hallgasson is!

Mielőtt beszélni kezd, hallgassa, ahogy mások beszélgetnek. Ez azt jelenti, hogy érdemes az adott nyelven az élőbeszédet figyelni, így a kiejtéssel később nem lesz annyi küzdelme.

9. Lásson is!

Vannak nyelvek, amelyek elsajátításához bizonyos hangokat máshogy kell képezni, mint ahogy megszoktuk. Nézze meg azt, hogy az akcentus nélkül beszélők hogyan képzik ezeket. Ha nincs a környezetében ilyen ember, akkor nézzen az adott nyelven filmet.

10. Gyakoroljon mindennap!

Legyen maximalista, mindennap gyakorolja a nyelvet, mert ez a leghatékonyabb módszer arra, hogy rögzüljenek a dolgok. Ha csak egy e-mailt ír, az is jó, vagy zenét, rádiót hallgat, azzal is tud tenni azért, hogy ne felejtsen el semmit. A nyelvtanulásban az a szép, amikor az ember megszólal egy idegen nyelven és válaszolnak neki. Senkit nem fog bosszantani, ha ön hibázik, jó esetben kijavítják.