10 jó tanács a turkálós vásárláshoz

Sokan kincseket találnak a használt ruhákat kínáló üzletekben, mások ódzkodnak, hogy ismeretlenek által viselt öltözékeket próbáljanak fel. Szemes Nóra személyi stylist tévhiteket oszlat el és hasznos ötletekkel szolgál olvasóinknak.
Sokan kincseket találnak a használt ruhákat kínáló üzletekben, mások ódzkodnak, hogy ismeretlenek által viselt öltözékeket próbáljanak fel. Szemes Nóra személyi stylist tévhiteket oszlat el és hasznos ötletekkel szolgál olvasóinknak.

Olyan márkákat is találni a turkálós üzletekben, melyeknek nincs ruházati boltja a hazai plázákban © Thinkstock

A bőség zavarában

A turkálós üzletekben szép számmal találunk egyszer-kétszer vagy még annyiszor sem hordott darabokat. Ráadásul több nagy és keresett márka minőségi portékáihoz is hozzájuthatunk, melyeknek nincsenek boltjai hazánkban. Sőt a nagy üzletek hatalmas kollekciókkal és olykor olyan színvilággal rendelkeznek, melyet bármennyire is szeretnénk, az adott szezonban egyetlen plazában sem találunk.

Célirányosan

Ha tudjuk, mire vágyunk, nem riaszthat el a hatalmas árukészlet, mert célirányosan haladva csak az adott ruhákra fókuszálunk, a méretünk ismeretében pedig még jobban szűkíthetjük a próbálni való esélyesek számát. Ne kapkodjunk, nyugodtan próbáljunk, viszont olyan ruhában és fehérneműben menjünk, ami segíti az öltözést vagy amihez illő darabot keresünk! A kilós vagy darabáras helyek közül az utóbbit részesítsük előnyben, ott jobb minőségű és állapotú portékákat találunk.

A méret a lényeg

Tudjuk meg a méretünket, és annak nemzetközi megfelelőjét! Az európai 36-os a brit 8-asnak, illetve az amerikai 4-esnek felel meg, a számozás pedig ennek megfelelően növekszik, így az öreg kontinens 38-asa a szigetországban 10-esnek, az újvilágban 6-osnak számít. Ugyanakkor még adott márkákon belül is eltérhetnek a számozások, így a próbafülkébe érdemes három méretben is bevinnünk a kiszemelt darabot. Amit aztán ne csak a tükör előtt állva ismerjünk meg, hanem végezzünk benne olyan mozdulatokat, amikre a viselése alkalmával sor kerülhet. Sétáljunk, próbáljunk lépcsőzni, illetve a karunkat a mellünkig felemelni.

Ránk szabták?

A most divatos, szűk nadrágok elasztikus szállal készülnek, és testhőre kitágulnak, így ezekből az a jó méret, amit pont fel tudunk húzni, be tudunk gombolni. Mozogjunk benne öt percet, és kiderül, hogy a kiszemelt modell ebbe a kategóriába tartozik-e! A felsőrész pontos méretéről árulkodik, hogy a vállvarrás a vállcsúcsunkra esik, és nem a karunkra.

Rohamra fel!

Sokan készülnek egy használtruha-bolt teljes árucseréjére, holott ilyenkor hatalmas a tömeg, a kapkodás, a stresszes légkör és kilométeresek a sorok. Érdemes egy-két nappal később ellátogatni az adott helyre, így hasonló kínálat, ám nyugodtabb körülmények várnak. A kis üzletekben mindennap találni egy-két frissen kihelyezett portékát, ugyanakkor a legnagyobbaknál a teljes árucsere akár húszezer ruhadarabot is jelenthet.

Mennyi az annyi?

Az ár helyett az ár/érték arányt figyeljük inkább! Ne dőljünk be a nagy márkák és címlapok bűvöletének! Megfelelő ön- és termékismerettel arra koncentráljunk, hogy a kiszemelt ruhadarab jól álljon és jó minőségű legyen!

Valamire csak jó lesz!

Ha éppen nem tartunk diétát, két centinél nagyobb a kiszemelt darab és a méretünk közötti különbség, akkor ne érveljünk, hogy majd belefogyunk, keressünk mást a méretünkben! Ha viszont egy különleges és minden szempontból tökéletes, rá­adásul remek ár/érték arányú portékára bukkanunk, amivel csak az a baj, hogy ritkán járunk olyan eseményre, ahová felvehetnénk, véletlenül se hagyjuk ott! Nincs rosszabb, mint egy váratlan meghívás, amire szívesen mennénk, de nincs alkalomhoz illő ruhánk, így kapkodva és idegesen keresünk valami majdnem megfelelőt, de sokszor még olyat sem ta­lálunk.

Súg a címke

Nézzük meg a termék összetevőit! A műszálas anyagokon kevésbé látszódik a kopás, míg a pamut és viszkóz elhasználódásra hajlamos. A mosási tudnivalókat is ellenőrizzük: a csak kézi mosás vagy kizárólag tisztítós portékáknál mérlegeljünk, elfogadjuk-e ezeket a feltételeket!

Nyitott szemmel

A turis ruhák többségét már tisztították, így mosás után sem mennek össze. Ugyanakkor nézzük át alaposan a kiszemelt darabot! A vállakon található foltot olykor a vállfa okozza, a nadrág alján lévő koszért egy leesést követő rálépés lehet a felelős, s ahogy a legtöbb sminkfolt, úgy ezek is jó eséllyel eltüntethetőek. Ha a folt körül dörzsölésnyomot találunk, az korábbi sikertelen tisztításról árulkodik, azt a ruhát ne vegyük meg! Gombhiánynál sokszor a pótgombot a helyén találjuk vagy egy alsó, a nadrágba/szoknyába tűrés miatt amúgy sem látható gomb áthelyezése segíthet. Egy jó varrónő sosem árt!

Extra segítségek

Nem egy használtruhás helyen biztosítanak teret a személyes holmijaink lepakolására, ami megkönnyíti a nézelődést, vásárlást. Akadnak turkálós webshopok, ahol kedvünkre böngészhetünk és visszaküldési garanciával vásárolhatunk, míg a szülők számára komoly előny, hogy léteznek kifejezetten gyerekturik, ahol a gyorsan növő csemetére baráti áron találhatunk ruhát, amit aztán akár az interneten is tovább lehet adni.