Régóta vita van arról, hogy az alacsony zsírtartalmú vagy a szénhidrátszegény diéta-e a hatékonyabb. Egy amerikai kutatás pontot tett a vita végére.
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a Cell Metabolism nevű szakfolyóiratban publikáltatott egy tanulmányt, amely szerint a kevesebb zsírfogyasztás hatékonyabb a fogyókúrázók számára, mint a szénhidrát megvonása.
A kutatás során 19 elhízott felnőttet vizsgáltak kéthetes időszakonként több éven át: minden táplálkozásukat ellenőrizték. Az első kéthetes szakaszban 30 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt szénhidrát megvonásával, miközben a zsírbevitel mértékét meghagyták. A következő két hétben fordítottak a metóduson: a szénhidrátot vonták meg, és a zsírt hagyták meg.
Az eredmény szembetűnő volt: a kutatók azt látták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén a résztvevők átlag 245 gramm testzsírt vesztettek, az alacsony zsírtartalmú étrend viszont 463 gramm testzsírvesztéssel járt.
Egyszerűsítve ez nagyjából azt jelenti, hogy a leginkább hizlaló zsír és cukor párosból elsősorban a túlzott zsírfogyasztást érdemes visszafogni. Ez persze nem azt jelenti, hogy cukorból, keményítőből és cellulózból sokat lenne szabad fogyasztani. Kevin Hall, a tanulmány vezető szerzője fel is hívta a figyelmet, hogy mielőtt bárki étrend-változtatásról hozna döntést, vegye figyelembe, hogy csupán 19 pácienst vizsgáltak.
A témával foglalkozó kutatók és szakértők egyöntetű álláspontja szerint, aki komoly fogyókúrába kezd, mindig kérje dietetikus segítségét.