Aktuális

A túrós csusza Európa 10. legjobbja

Balajti Péter

Létrehozva: 2015.01.15.

A túrós csusza a magyar csodafegyver! Az amerikai Thrillist magazin ugyanis 48 európai ország ételei közül a tizedik legjobbnak találta.

Csak szalonnával! Bár az élvonalban olyan, konyhájukról híres nagyhatalmak végeztek, mint Olaszország, Franciaország és Spanyolország, illetve a csokik terén verhetetlen Belgium és Svájc, Magyarország is bekerült a top 10-be.

Hazánk maga mögé utasította a sós-füstölt halas Skandináviát, a vodkás-kaviáros Oroszországot, a teáiról és krumplis haláról híres Nagy-Britanniát, a knédlis-sörös Csehországot, de még az ouzógőzös, fetás-olívás-salátás Görögországot is. A két szerző ráadásul hazánk kapcsán a kötelező gulyás és paprikás csirke mellett kiemelte a túrós csuszát és a rántott sajtot is.

Kovács Lázárt arról kérdeztük, mit szól hazánk gasztronómiai megítéléséhez, s mit ajánlana az ítészek figyelmébe.

– Nagyon örülök a helyezésnek, de szerintem a magyar konyha még a tizedik helynél is előbbre sorolható, hiszen egyre jobban fejlődik mind nemzetközi megítélésében, mind kiváló alapanyagai tekintetében. Szívem szerint a szilvás gombócot ajánlanám a külföldieknek a magyar konyha kevésbé ismert fogásai közül, mely nekem is nagy kedvencem. Annyira, hogy egyszerre akár tízet is meg tudok enni belőle – mondta Lázár Chef.

Így állunk

Európa gasztronómiai toplistája

1. Olaszország
2. Franciaország
3. Spanyolország
4. Grúzia
5. Németország
6. Belgium
7. Horvátország
8. Svájc
9. Portugália
10. Magyarország
11. Görögország
...
13. Egyesült Királyság
...
22. Cseh Köztársaság
...
25. Oroszország
...
48. Vatikán

(Forrás: Thrillist.com) 

A nyerő recept

Lázár Chef túróscsusza-receptje

Hozzávalók:
– fél kg csuszatészta
– 15 dkg császárszalonna
– 15 dkg tehéntúró
– 4 dl tejföl
– só

Elkészítése: a csuszatésztát lobogó sós vízbe dobjuk (a tészta biztosan nem tapad össze, ha 10 dkg tésztára 1 liter víz jut). Amíg fő a tészta, addig megpirítjuk a kockákra vágott császárszalonnát – minél több, annál finomabb lesz az étel. Ezután ráöntjük a leszűrt tésztát, majd nagyobb lángon, 5-10 percig pirítjuk a szalonnával együtt, hogy kicsit megkapja. Zsíros túróval és jó sok tejföllel tálaljuk. Füstölt reszelt sajtot is adhatunk hozzá, úgy még finomabb.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek