Celeb

Fantomként teszteli az éttermeket Pierre

kbv

Létrehozva: 2014.09.01.

Tizennégy éve ír étteremkritikákat, vendéglőbe pedig sosem megy éhesen Vajda Pierre. A konyhafőnök zsűritagja filmrendezőnek tanult, ám az ételek iránti szenvedélye a konyhába csábította.

Végigette már Ausztria, Olaszország, Franciaország, Belgium számos ázsiai ország, az USA nyugati parti és New York, London legmenőbb éttermeit, de a hagyományos magyar konyhát is kiválóan ismeri Vajda Pierre, ezért is vállalta el a feladatot, hogy A konyhafőnök zsűritagjaként lelkes amatőrök főztjét bírálja.

– 2000 óta írok étel- és étteremkritikákat, 2004 óta a Dining Guide oldalon Ted Aprajev néven közlöm őket. Eredetileg filmrendező a végzettségem, de 1990 óta nem vagyok aktív a filmszakmában – kezdte a rettegett étteremkritikus, akit sokan irigyelhetnek, azt gondolva, hogy a legjobb éttermekben a legjobb fogásokat eszi nap mint nap. A látszat azonban csal, a kóstolás komoly munka.

– Nem jó éhesen beülni egy étterembe, mert a tesztétkezések nem az éhség csillapításáról szólnak. Rendkívül fontos a nyersanyagok ismerete és hosszú évek saját főzési élményei, kudarcai, mindaz a tudás, tapasztalat, amit az ember kínkeservvel megtanul a konyhában – mesélte Pierre, aki mindemellett a nemzetközi trendekkel és a tradíciókkal is pontosan tisztában van.

Inkognitóban járja a vendéglátóhelyeket, úgynevezett fantomlátogatásokat tesz, nehogy másfajta kiszolgálást kapjon, mint egy „mezei” vendég. – Bemegyek egy kiválasztott étterembe, tanulmányozom az étlapot, megállapítom, hogy milyen kulináris stílust képviselnek az étlapon szereplő ételek. Az étterem hova pozi­cionálja magát, milyen a „személyisége” – mesélt munkamódszeréről Pierre, akinek egy ételleírás, recept olyan, mint a zenésznek a kotta.

A hazai gasztrokultúráról nincs túl hízelgő véleménye, azt mondja, az átlagos magyar konyha a nyersanyagon és a rossz beidegződéseken bukik el. – A nyersanyag minősége a döntő. Nem ismerem jól az átlagos háztartások konyháit, de amíg egy átlagos étteremben kizárólag a mennyiség és az ár dönt, addig nehéz minőségi gasztrokultúráról beszélni. Vannak nemes hagyományai a magyar gasztronómiának, de tudomásul kell venni, hogy technológiai értelemben a francia gasztronómia vívmányai határozzák meg a konyhaművészet irányát – állítja a kritikus.

Tízmillióért küzdenek

A konyhafőnökben mindig újabb kihívás vár a versenyzőkre, akiknek egy tehetségkutatóhoz hasonlóan kell bizonyítaniuk: ők forgatják legügyesebben a fakanalat. A versenyzőknek újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük, fogásokat kell reprodukálni, időre teljesíteni, és csak a legjobbak küzdhetnek meg A konyhafőnök címért. A nyeremény tízmillió forint. A műsor zsűrijében Vajda Pierre mellett zsűrizik, kóstol Bernáth József, aki több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott már, most épp Londonból tért haza, és Fördős Zé gasztroblogger is. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek