Borravaló: adni sok, kapni kevés

felszolgáló
PUBLIKÁLÁS: 2014. augusztus 06. 22:30
Mennyit adjak? – merül fel a kérdés minden alkalommal, ha egy vendéglátóhelyen fizetünk. A többség szereti maga meghatározni az összeget, és érdem szerint jutalmazni, a pincérek viszont úgy érzik, vendégeik anyagi helyzetétől függenek.
Huszti Zoltán, Balajti Péter

Bár a magyarok kilencven százaléka megszokásból kerekíti felfelé a számlát, tízből nyolcan maguk akarnak dönteni a borravaló nagyságáról. Sőt, minden negyedik válaszadó eltöröl­né a számlába beépített szervizdíjat – derül ki a Szallas.hu felméréséből. A tizenháromezer megkérdezett válaszai számos ellentmondásra hívják fel a figyelmet. A borravalóval például a vendégek hatvan százaléka a segítőkész kiszolgálást értékeli, ezzel szemben a szolgáltatók fele úgy véli, a ráadás inkább a vendég anyagi helyzetéről árulkodik. A Bors rögtönzött étter­mi körkérdésének eredménye is ezt támasztotta alá. Meidl András például sok mindentől teszi függővé, mennyire nyúl a bukszájába fizetéskor.

– Szoktam adni borravalót, ám annak mértéke nálam a kiszolgálás minőségétől és az ártól függ. Ha az utóbbi túl magas, akkor úgy gondolom, már benne van, hogy kiszolgáljanak, és nem teszek hozzá pluszt. Ha udvariatlan a személyzet, akkor sem adok semmit. Ha elégedett vagyok, a számla tíz-húsz százalékát szoktam rátenni – fejtette ki.

Kiss Dóra egy budai étteremben dolgozik. Ő viszont úgy érzi, nincs köze a felszolgálás minőségéhez. – Van, akivel többet foglalkozom, és semennyi jattot nem ad, mással kevesebbet, mégis jobban értékeli a munkámat. Ez ma már teljesen kiszámíthatatlan, pedig a keresetünk függ tőle. Régen mindenki illendőnek tartotta, hogy adjon tíz százalékot, de ez már feledésbe merült – számol be tapasztalatairól.

A szálláskereső honlap felmérése szerint a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók öt százalék körülire teszik az átlagos jattot. Ugyanakkor a fizetővendégek döntő többsége saját bevallása szerint ennél jóval többel egészíti ki a számla végösszegét. Lapunknak több pincér is beszámolt arról, hogy a borravaló egyébként sem az övéké: le kell adniuk, és a főnök osztja vissza. Csak alapbért kapnak, és lényegében a borravaló teszi ki a fizetésük nagyobbik részét.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.